Sexkrænkende læger har frit spil i Danmark. Der er nemlig intet krav om, at politiet skal informere Sundhedsstyrelsen om en læges tidligere domme, så autorisationen kan fratages.

Det gik ud over Maria, der nu fortæller sin historie i DR's P1 Dokumentar Når lægen gør fortræd.

Hun endte med at anmelde sin krænker til politiet efter gentagne overgreb. Overgreb, hun muligvis kunne have været sluppet for, hvis politiet havde orienteret Sundhedsstyrelsen om manden. Han var nemlig tidligere anmeldt for at have krænket en patient før.

Første anmeldelse blev henlagt

I 2011, året før Maria blev krænket, arbejdede lægen i Lægehuset i Vildbjerg i Vestjyllandhavde. Her tilså han en Louise Kirk, som henvendte sig da hun oplevede vejrtrækningsproblemer.

Lægen undersøgte herefter hendes ryg, men trak også trusserne af den dengang 22-årige kvinde og mærkede hende mellem ballerne for at høre, om det gjorde ondt.

Louise Kirk troede det blot var en del af undersøgelsen, men da lægen stak hænderne ind under hendes bh og befamlede hende ved en efterfølgende konsultation, var hun ikke længere i tvivl og anmeldte ham.

Intet krav om orientering

Den anmeldelse blev dog henlagt af Midt- og Vestjyllands Politi, ligesom de heller ikke informerede Sundhedsstyrelsen om anmeldelsen, da lægen skiftede arbejdsplads til en klinik i Vamdrup syd for Kolding.

Der eksisterer nemlig ingen lov, der foreskriver, at politiet skal oplyse styrelsen om henlagte sager - og det er selvom, Sundhedsstyrelsen selv mener, det er vigtig viden, som kan føre til handling.

Fik fingre i skeden da ryggen skulle undersøges

Havde det været tilfælde var Maria muligvis blevet skånet, da hun i 2012 søgte læge på grund af alvorlige rygsmerter.

Lægen undersøgte kortvarigt hendes ryg, hvorefter han rettede fokus mod hendes underliv.

»Han begynder med at undersøge ryggen. Men på et tidspunkt skal så jeg tage mine trusser af. Og så begynder han at skille mine skamlæber ad og stikke fingrene ind. Jeg spurgte flere gange, om det virkelig var nødvendigt, men han sagde, at det var meget vigtigt for at finde ud af, hvad jeg fejlede,« fortæller Maria til P1 Dokumentar.

Da hendes rygsmerter ikke blev bedre, fortsatte hun med at komme hos lægen. Men ved Marias tredje konsultation stod det dog klart for hende, at han misbrugte hende.

»Jeg skulle have benene på et stativ, ligesom til en gynækologisk undersøgelse. Og så begyndte han at røre på samme måde, som når man har sex med sin partner. Da han kunne se, jeg blev nervøs, hentede han noget gel, som han tog på fingrene, og sagde, det var, fordi ’for tør’,« siger hun.

Kort efter episoden meldte hun manden til politiet, som bad Sundhedsstyrelsen kigge på sagen - men det skulle igen vise sig ikke at gøre nogen forskel.

Kunne fortsætte trods viden om hans misbrug af patienter

Sundhedsstyrelsen vurderede sagen og meldte i august 2012 tilbage til politiet, at lægen havde misbrugt Marias tillid til læger på det groveste 'ved at udføre unødvendige og krænkende undersøgelser'.

På intet tidspunkt inddrog styrelsen dog mandens autorisation. I stedet fik han lov til at fortsætte, og ikke engang politiets sigtelse af ham i januar 2013 forhindrede manden i at fortsætte sit hverv. Denne gang til Aabenraa Sygehus.

Pligtforsømmende politi og ansvarsfralæggende styrelse

Men det burde aldrig være nået så vidt. Der findes nemlig regler, som påbyder politiet at meddele Rigsadvokaten, når der rejses sigtelse mod en offentlig ansat. Rigsadvokaten kan herefter informere den ansattes arbejdsplads.

Det gjorde Sydøstjyllands Politi dog aldrig, ligesom det efterfølgende også er kommer frem, at Sydøstjyllands Politi også har forsømt at indberette sager i en række andre lignende sager.

Sundhedsstyrelsens tilsyn er i dag overtaget af Styrelsen for Patientsikkerhed, ønsker ikke at svare P1 Dokumentar på, hvordan lægen kunne få lov at fortsætte, når nu styrelsen selv vurderede, at han misbrugte sine patienter.

De skriver dog i en mail, at de fremover ikke vil vente på, en sag kommer for retten før de skrider ind.

Lægen blev dømt skyldig i sine overgreb ved Vestre Landsret i starten af november og fik frataget sin autorisation ved samme lejlighed.

Han fik lov at fortsætte som læge indtil januar 2014, hvor han stoppede på Esbjerg Sygehus.

Maria er ikke kvindens rigtige navn.