Rigshospitalet rystes af skandale. Tre overlæger er sendt hjem – politianmeldt for at svindle med forskningspenge

De taler om andet end julefrokosten, hvem der trak julevagten og maden i kantinen på Rigshospitalet i disse dage.

Tirsdag måtte Danmarks nationale stolthed på sundhedsområdet udsende endnu en pressemeddelelse, som vakte opsigt rundt om på nyhedsredaktionerne. To prominente hjertelæger blev sendt hjem – mistænkt for at have misbrugt forskningskroner til private formål.

Politianmeldelsen af overlægerne kommer blot et halvt år efter, at deres kollega på Hjertecentret, Peer Grande, blev sendt samme vej – sigtet for mandatsvig.

Skandalen begyndte at rulle i sommer, da Jyllands-Posten satte fokus på Peer Grandes omgang med penge. Den anerkendte overlæge havde – afslørede en aktindsigt – bl.a. brugt forskningskroner på årlige fisketure i de norske elve og til indkøb af dyre designermøbler til sit hjem i Klampenborg nord for København. Desuden havde han fået seks mio. kr. til forskning sat ind på sin private bankkonto i Danske Bank. En konto, som Rigshospitalet ikke kendte til.

På baggrund af sagen blev en række konti efterfølgende gennemgået, og Rigshospitalet fik foretaget en ekstern revisionsundersøgelse. Også den mundede ud i en politianmeldelse – på grund af manglende bilag i forbindelse med forskning. Hvad de to overlæger i givet fald skulle have brugt forskningsmidlerne på, er endnu ikke klart.

Men der er ingen tvivl om, at sagen tages seriøst hos den politiske ledelse i Region Hovedstaden.

- Der er i begge personsager tale om mangelfuld dokumentation mv. for i størrelsesordenen ca. en million kr., udtalte regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S) i en pressemeddelelse.

I Rigshospitalets øverste ledelse er man heller ikke begejstrede.

- Rigshospitalets direktion ser på situationen med meget stor alvor, sagde hospitalsdirektør Torben Stentoft og forsikrede, at hospitalet nu ville sætte ind med en styrket kontrol for at sikre, at noget lignende ikke sker igen.

Vicepolitiinspektør Henning Schmidt fra afdelingen for økonomisk kriminalitet hos Københavns Politi oplyser, at man forventer at være klar med en sigtelse for mandatsvig mod Peer Grande i løbet af en måneds tid.

Og ender det med, at en eller flere af overlægerne bliver dømt for svindlen, så kan det koste Rigshospitalet – og forskningen som sådan – dyrt.

En skandale kan skabe mistro til alle landets læger og kan få medicinalgiganterne og fondene til at blive knap så gavmilde med forskningsmidlerne.

Skandalens omfang øges af, at de tre overlæger ikke er nogen hvem som helst. Peer Grande og Peter Clemmensen er to af landet ypperste eksperter indenfor hjerteforskning. 52-årige Peter Clemmensen er desuden en højt profileret professor, tidligere mangeårig formand for Hjerteforeningen, som kronprinsesse Mary er protektor for, samt formand for den europæiske lægefaglige sammenslutning vedrørende akutte hjertesygdomme.

Også den tredje overlæge og kollega er kendt for sin ekspertise på hjerteområdet.

De tre lægers arbejdsplads er heller ikke en hvilken som helst arbejdsplads. Hjertecentret er en af Rigshospitalets vigtigste enheder – en højt profileret enhed, der i kraft en sin ekspertise tjener penge til Danmarks største hospital. Patienter fra andre regioner bliver sendt til Hjertecentret for bl.a. at få indsat avanceret pacemaker-teknologi og lavet ballonudvidelser.

- Det er et utrolig prestigiøst sted at arbejde, som en læge, der tidligere har arbejdet der, formulerer det.

Lønnen er heller ikke dårlig. Hvis man kommer igennem nåleøjet og får en stilling som overlæge i enheden, så er en løn på ca. en million kroner om året ikke ualmindeligt. Dertil kommer, at mange læger også arbejder i privatklinikker, så de øvrige ansatte har ikke studset over, at overlægerne virkede velhavende.

- De går i dyrt tøj, har dyre adresser og kører i store biler, men sådan var det. Det var ikke noget, man diskuterede på afdelingen, siger en ansat.

Og Peer Grande og Peter Clemmensen har da aldrig lagt skjul på, at det er gået dem godt. Begge bor i det velhavende Nordsjælland, og især Peer Grande var kendt for at være en sand livsnyder med hang til god vin. Manglede der vin til personalefesten, så sørgede den vellidte Peer Grande for, at der kom rigelige forsyninger, som en anden ansat formulerer det.

Den 62-årige læge, der kom til Danmark fra Norge som ti-årig, yndede at holde ferie på den franske riviera. Når han kørte rundt på de danske veje, skete det gerne i hans sorte peugeot 307 cabriolet med nummerpladen ‘Grande’.

Peter Clemmensen skiltede ikke så meget med sine penge, fortæller en tidligere kollega. Men der var ‘ingen tvivl om, at han havde rigeligt af dem’.

Det gav han også udtryk for forleden over for Jyllands-Posten, da han skulle forklare, hvordan han havde det med at være blevet politianmeldt:

- Jeg er dybt overrasket over denne udvikling. Jeg har gennemgået alle forskningskonti og engagementer i flere år og er selv kommet frem med nogle ting, som jeg synes, der kunne være tvivl om, og det har jeg valgt at indbetale, senest 410.000 kr. i oktober og måske en halv million i alt, fortalte han.

Her løftede overlægen også sløret for, at forskningskronerne bl.a. var brugt på at tage familiemedlemmer med sig, når han skulle til kongresser rundt om i verden:

- Jeg har ikke noget at skjule. Jeg har været her i mange år og vil også komme herfra med æren i behold, lød det fra lægen.

En nuværende ansat på Hjertecentret fortæller, at personalet lige nu ‘afventer’ sagens gang.

- For de er jo ikke dømt for noget endnu, siger kilden om de politianmeldte læger.

- Og jeg forstår egentlig godt, hvis de har rodet rundt med deres konti. Rigshospitalet er et mærkeligt sted, når det handler om penge og projekter. Det er et sandt virvar. Mens der ikke er penge til at hyre en ekstra sygeplejerske i en spidsbelastning, vælter det med penge i andre sammenhænge, siger den ansatte.

Som de andre kilder med tilknytning til Hjertecentret, som BT har talt med, ønsker hun at være anonym.

- Det er meget følsomt, det her, siger hun.

Problemet med lægernes forskningsmidler har tidligere været under lup. I 1999 indførte Rigshospitalet nye regler om, at ekstern finansieret forskning skulle indbetales til hospitalets konti og ikke til lægernes egne.

BT har forgæves forsøgt at komme i kontakt med de tre læger. Trods flere forsøg er det dog ikke lykkedes.