Skattely: Flere udlandsdanskere er dybt forbløffede over, hvordan Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, kan slippe for at betale skat i Danmark.

B.T. har været i kontakt med en håndfuld, som – præcis som Kinnock – arbejder i udlandet, mens deres familier bor i Danmark.

Modsat Stephen Kinnock har udlandsdanskerne dog rådført sig med revisionsfirmaer og Skat for at sikre sig, at de ikke snyder den danske statskasse. Hver gang har svaret været det samme:

Du er skattepligtig i Danmark.

- Mit revisionsfirma sagde det meget direkte: Du slipper ikke for at betale skat i Danmark, siger Bjarne Schreiner, der arbejder som europæisk marketingchef for en amerikansk virksomhed i Schweiz.

Skat ikke i tvivlNetop Schweiz er landet, hvor Stephen Kinnock tjener sine penge og betaler sin skat, selvom han hver weekend tager hjem til sin kone og to børn i Danmark.

Men da Bjarne Schreiner i november flyttede sin folkeregisteradresse til det lille alpeland, var revisionsfirmaet Deloitte ikke i tvivl.

- I en periode efter jeg flyttede, blev min kone og datter boende i vores hus i Danmark. Da jeg fortalte, at jeg ønskede at besøge dem hver weekend, vurderede Deloitte, at min tilknytning til Danmark var størst, siger Bjarne Schreiner.

Også Søren Scheuer, dansk direktør for et genforsikringsselskab i Irland, blev 1. januar i år pålagt at betale skat i Danmark. Årsagen var, at hans kone og tre børn flyttede tilbage til familiens hus i nordsjællandske Fredensborg.

- Jeg skrev til Skat, som klart svarede, at jeg ville blive skattepligtig i Danmark, så snart min kone og mine børn flyttede, siger Søren Scheuer.

B.T. har fået indsigt i Søren Scheuers svar fra Skat. Her fremgår det, at det faktum, at Søren Scheuers familieinteresser nu ligger i Danmark, vejer tungere, end at han tjener sine penge i et andet land.

- Det er Skats opfattelse, at du må anses for at have midtpunkt for dine livsinteresser i Danmark, og således skattemæssigt må anses for at være hjemmehørende i Danmark, skriver Skat i sit svar.

Helt rimeligtSøren Scheuer har dog fuld forståelse for afgørelsen, selvom det danske skattetryk er væsentligt højere.

- Mine børn går i skole i Danmark, og bliver min kone syg, kan hun komme gratis på et dansk hospital. Det er helt rimeligt, at jeg er med til at betale for det, mener han.

Heller ikke Bjarne Schreiner i Schweiz beklager sig over at skulle betale dansk skat.

- Desuden slipper jeg jo f.eks. for at betale dansk arbejdsmarkedsbidrag, og så er det langt billigere at købe en bil hernede, siger han.

Igennem hele dagen i går modtog B.T. mail fra adskillige udlandsdanskere med lignende historier. Alle som en fortæller de, at Skat har pålagt dem at betale deres skat i Danmark.