Bliver det hvid jul i år?
Bliver det hvid jul i år? Foto: Brian Bergmann
Chancen for en rigtig hvid jul er stadig til stede, men muligheden for at kunne køre på kælk hen til moster Anna juleaftensdag er størst, hvis hun bor på Sjælland eller i den østlige del af Jylland.

Det viser en langtidsprognose, som det svenske vejrcenter StormGeo har udarbejdet for BT.

StormGeo baserer sine langtidsprognoser på en række forskellige meteorologiske institutters analyser, herunder prognoser udarbejdet af ECMWF, European Centre for Medium range Weather Forecasts i Reading, England, som er et af verdens mest anerkendte vejrcentre.

Isvintre

Snebillede - allingåbro


I denne uge har hele kongeriget befundet sig langt nede i dybfryseren, og natten til onsdag blev der målt temperaturer helt ned til minus 16 grader.

Mildt vejr i weekenden
Kulden holder fast et par døgn endnu, garneret med en ordentlig omgang sne, slud og isslag fra i morgen aften, hvorefter der hen ad lørdag bliver omslag i vejret og mildt i weekenden.

Afgørende for, om der bliver hvid jul i Danmark eller ej, er blandt andet, hvornår Kong Vinter igen melder sig i næste uge, forklarer Daniel Fredriksson, meteorolog hos StormGeo.

- Der er mildere vejr på vej i slutningen af ugen, og spørgsmålet er, hvor længe den milde periode varer. Det er svært at svare på, om Danmark kan fejre hvid jul den 24. december, men chancen er større i forhold til et normal-år, for vores prognose viser, at temperaturen i næste uge bliver en anelse lavere end gennemsnittet for perioden. Og det giver større mulighed for, at sneen bliver liggende, siger Daniel Fredriksson. Han tilføjer:

- Hvis jeg skal udpege regioner, hvor der er størst chance for hvid jul, så vil det være den østlige del af Jylland og på Sjælland.

Se langtidsprognosen: Temperaturer

Se langtidsprognosen: Nedbør


Masser af nedbør
StormGeo har på baggrund af de indsamlede data kigget helt frem mod begyndelsen af januar. Og altså dermed også til perioden omkring nytår. Trenden ser ifølge det svenske vejrcenter ud til at være, at der i dagene op til årsskiftet vil komme en hel del nedbør.

- Vi forventer, at danskerne vil komme til at opleve nogenlunde normale temperaturer eller temperaturer en anelse lavere end det normale i den periode. Men der vil være stor forskel, alt afhængig af, hvor man er i landet, for det ser ud til, at Danmark kommer til at ligge lige i frontzonen mellem den lune luft fra De Britiske Øer og så den meget kolde luft fra øst. Den tendens vil vi også opleve særligt i næste uge, og det er også den ’kamp’ mellem den kolde og den varme luft, der får indvirkning på, om det bliver hvid jul eller ej, siger Daniel Fredriksson.

Raket-venligt vejr
Selv om sandsynligheden for en rigtig hvid jul - hvilket vil sige at 90 procent af landet er dækket af sne - ikke er så stor, så er der en god chance for klart vejr den 31. december.

StormGeo ser nemlig i sin langtidsprognose tendens til, at der kan komme et svagt højtryk ind over Danmark i dagene lige omkring årsskiftet, og dermed giver det chance for at kunne fejre nytårsaften med ’raket-venligt’ vejr
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.