182 milliarder kroner. Så meget betaler danskerne alene i moms om året. Men det er blot en lille del af de 907 milliarder kroner, den danske statskasse skraber ind i skatter og afgifter. Det viser en ny rapport fra Danmarks Statistik, der kortlægger skatter og afgifter i 2013.

Hver gang du køber øl, sodavand, slik, får løn, ryger en cigaret eller tanker din bil, klikker taxametret. Ikke kun til butikken, hvor du handler, men også hos den danske stat, der hvert år har indtægter på 907 milliarder kroner fra de skatter og afgifter, vi danskere betaler.

Blandt andet betaler vi over 400 millioner kroner for sodavand, 4.5 milliarder i medielicens og 24 milliarder i vægt- og registreringsafgift.

Af de mere pudsige afgifter kan nævnes afgiften på cigaretpapir, der hvert år indbringer staten 35 millioner kroner.

I gennemsnit betaler hver dansker 156.000 kroner (2012 opgørelse), viser rapporten Skatter og Afgifter 2014, som Danmarks Statistisk udgav mandag.

Samtidig giver det Danmark rekorden som det land i den vestlige verden med det højeste skattetryk på 47,9 pct. af vores bruttonationalprodukt (opgørelse fra 2012).

Indblik i vores løn

Rapporten fra Danmarks Statistik giver også et indblik i, hvor meget danskerne tjener. Og den klart største gruppe af danskere tjener 300.000 til 400.000 kroner. I alt er 820.000 danskere en del af den gruppe, og de tjener ifølge rapporten 345.000 i gennemsnit.

I den øvre del af indkomstskalaen befinder 30.000 danskere sig med en indkomst på over en million kroner. De betaler hver mere end 700.000 kroner i skatter og afgifter om året.

Foruden de 907 milliarder kroner fra skatter og afgifter har staten også indtægter fra salg, frivillige overførsler – f.eks. arv – og indtægter fra offentlige selskaber for mere end 150 milliarder kroner.

SFs skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen forsvarer det høje skattetryk i Danmark. Men SF vil gerne flytte dele af beskatningen.

- På sigt vil vi se på, om beskatningen skal flyttes fra løn og over på andre ting. Løn er svært at konkurrere på i en globaliseret verden. I stedet vil vi finansiere det med en millionærskat og en skat på finansielle transaktioner. Det er afgørende for os, at vi får det samme i statskassen, siger hun.

Stærk fælles velfærd

Hos regeringspartiet Socialdemokraterne er skatteordføreren enig med SF i, at det nuværende niveau for skatter og afgifter er rimeligt.

- Jeg mener, vi har indrettet os helt rigtigt med en stærk fælles velfærd med gode skoler, sygehuse og ældrepleje, hvor vi betaler over skatten og ikke gennem brugerbetaling og forsikringer som i andre lande, skriver Socialdemokraternes skatteordfører Astrid Krag i en sms til BT.

Statens indtægter:

(Hvis du læser med fra mobilen se hele grafikken her)