ARKIVFOTO
ARKIVFOTO Foto: Jens Nørgaard Larsen

Økonomi- og Indenrigsministeriet har givet 14 kommuner lov til at sætte skatten op med samlet 250 millioner kroner. Fem kommuner sætter til gengæld skatten ned.

22 kommuner havde søgt, men kun 14 af dem får lov til at hæve skatten i 2013. Tilladelsen kommer fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der har gennemgået ansøgninger om skattestigninger for i alt 612 millioner kroner.

Tilsammen får de 14 udvalgte kommuner tilladelse til at kræve ekstra 250 millioner kroner ind fra skatteborgerne næste år. Blandt kommunerne finder man Lyngby-Taarbæk, Syddjurs, Jammerbugt og Albertslund.

Samtidig får fem kommuner tilskud fra staten til at sænke kommuneskatten med cirka 200 millioner kroner. Det drejer sig om kommunerne Furesø, Allerød, Frederikssund, Kalundborg og Vesthimmerland.

- Det er godt at se, at vi efter en årrække, hvor nogle kommuner satte skatten op, og nærmest ingen satte skatten ned, nu også ser eksempler på kommuner, der arbejder for at sænke skatten, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.

- Det er nødvendigt, hvis vi skal skabe rum til, at de kommuner, der har brug for at hæve skatten, også kan gøre det. Jeg har tillid til, at kommunerne tilsammen formår at få den samlede skattekabale til at gå op, når kommunalbestyrelserne vedtager budgetterne for 2013, siger hun.

Gruppen af kommuner, der har fået afslag på skattestigninger, tæller blandt andre Hedensted, Aabenraa, Guldborgsund og Lemvig.

Kommunerne kan vælge at trodse regeringen og vedtage skattestigningerne, men det vil udløse en økonomisk straf. Skatteprocenten og de kommunale budgetter skal være godkendt af byrådene senest 15. oktober.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.