Røde Kors’ generalsekretær har lagt sin lønseddel på Facebook for at komme kritikere i møde. ’En meget høj løn,’ mener Enhedslistens udviklingsordfører.

102.776,69 kroner inklusiv pension. Så meget tikker hver måned ind på kontoen hos Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors.

Det sker yderst sjældent, at en topchef ligefrem viser sin gyldne lønseddel frem, men det er ikke desto mindre, hvad Anders Ladekarl har gjort på sin Facebook-side.

Det drastiske skridt kommer efter, at flere debattører kritiserede hans lønniveau. Kritikken opstod efter en opdatering, hvor Ladekarl opfordrede til at vise medmenneskelighed over for de flygtninge, der i øjeblikket strømmer til Danmark.

Hos Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl, giver lønsedlen da også anledning til løftede øjenbryn.

»Det forekommer mig som en meget høj løn. Især når det er en organisation, der beror så meget på frivilliges arbejdskraft,« siger Christian Juhl.

Se hvad en række nødhjælpsbosser tjener om måneden her - artiklen fortsætter under grafikken:

Ekstra sårbare

Han mener, at lønniveauet i de humanitære organisationer gør dem sårbare i den offentlige debat.

»De humanitære organisationer er underlagt et anderledes kritisk syn i offentlighedens øjne end eksempelvis erhvervsledere. De skal passe på, at lønningerne ikke ligger alt for langt fra den almindelige dansker, ellers risikerer de at miste opbakning. Der har tidligere været debat om, hvor meget nødhjælpsorganisationer eksempelvis bruger på administration,« siger Christian Juhl.

På grund af løn-kritikken tog Anders Ladekarl til genmæle med en ny opdatering, hvor han samtidig linkede til sin ansættelseskontrakt.

»Jeg har lukket for kommentarer til mit seneste opslag, fordi der blev for mange nedsættende og ringeagtende bemærkninger om andre mennesker. Der var også mange meninger om min ringe person - dem vil jeg naturligvis ikke censurere. Jeg vil også gerne dele min kontrakt, for der er rigtigt mange af jer, der har gode forslag til, hvordan jeg skal bruge min løn og leve mit liv. Skyd løs,« skrev Anders Ladekarl i opslaget.

Skal man tro Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker og professor emeritus ved Aalborg Universitet, så er generalsekretærens løn langtfra prangende.

»Det giver ikke mening at sammenligne hans løn med ledere i det private erhvervsliv, for det er helt andre krav, de måles på, men hvis man sammenligner med, hvad eksempelvis en kommunaldirektør og en sygehusdirektør får, så er han faktisk underbetalt. De får ca. 1,5 millioner kroner om året, så der er ingen grund til at være forarget,« siger Flemming Ibsen.

1.300 ansatte, budget 1,3 mia. kr.

Hanna Line Jakobsen, præsident i Røde Kors, mener, at Anders Ladekarl er sin løn værd.

»Vi synes, vi har en faglig meget dygtig og utrolig engageret generalsekretær i Anders Ladekarl. Derfor står vi også fuldt på mål for den løn, han får. Vi er meget, meget tilfredse med hans indsats,« siger hun.

»Anders er chef for 1300 ansatte i en organisation med et budget på 1,3 milliarder kroner. Det svarer til en kæmpestor virksomhed, og hvis du sammenligner med andre offentlige topledere, så er hans løn ikke prangende. Han får også mindre end de fleste departements­chefer,« siger Hanna Line Jakobsen.

Anders Ladekarl er løn-topscoreren, når man sammenligner hans løn med generalsekretærer i andre nødhjælpsorganisationer. Men det kan også forsvares, mener Flemming Ibsen.

»At han er den bedst lønnede i branchen giver god mening, for han står i spidsen for langt den største organisation, og så følger der altså et større ansvar og pres med,« siger Flemming Ibsen.

'Jeg knokler for min løn'

BT har spurgt Anders Ladekarl, hvorfor han valgte at offentliggøre sin lønseddel på Facebook.

»Da jeg i weekenden lavede et opslag om flygtningesituationen, medførte det en del hadefulde og negative kommentarer på min Facebook-side vendt mod flygtninge, og derfor opfordrede jeg til, at man skulle tænke sig om, før man kritiserede i så hårde vendinger. Samtidig kom meget af debatten pludselig til at dreje sig om min løn og ansættelsesforhold i Røde Kors, og det, synes jeg, afsporede den oprindelige debat.«

Synes du selv, du får for meget i løn?

»Jeg synes, jeg knokler for min løn, men i sidste ende er det et spørgsmål for bestyrelsen. Jeg er blevet ansat til en løn, som bestyrelsen i sin tid fandt passende. Men det er vigtigt for mig at understrege, at min løn ikke er hemmelig. Min ansættelseskontrakt har været offentligt tilgængelig på Røde Kors’ hjemmeside i årevis, så der er altså intet hemmelighedskræmmeri over det. Folk skal have indtrykket af, at Røde Kors er en åben organisation, og derfor valgte jeg at linke direkte til min kontrakt på Facebook.«