Legetøj, modetøj, industri og gode idéer. Det er kodeordene til, hvis du vil havne i top blandt Danmarks rigeste.

122,7 milliarder kroner. Så svimlende højt et beløb har Danmarks rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego. Dermed har 'legetøjsfamilien' forøget formuen med knap 25 mia. kroner, siden sidste år. Det skriver Berlingske Business Magasin, der netop har offentliggjort årets liste over Danmarks rigeste familier.

Med den gedigne formue, der svarer til omkring en fjerdedel af den samlede sum på 498 milliarder kroner, som Danmarks 100 rigeste tilsammen råder over, troner familien Kirk Kristiansen solidt på listens førsteplads.

SE LISTEN OVER DANMARKS RIGESTE HER

Men legetøj er ikke det eneste, man kan blive rig på i Danmark. Tøj, medicinske hjælpemidler, sengetøj og sko er også blandt de guldgruber, der har bragt familie bag f.eks. tøjimperiet Bestseller, Coloplast og sengetøjsmastodonten Jysk helt til tops på rigmandslisten.

Familien Holch-Povlsen, der står bag jyske Bestseller kan blandt andet glæde sig over, at deres formue er vurderet til at være steget med knap 1,5 mia. kroner, så de nu har hele 36,7 milliarder kroner og dermed indtager listens andenplads, mens Coloplast-familien Louis-Hansen er den tredjerigeste familie med en formue på 33, 9 millarder kroner. På fjerdepladsen finder man 'Dyne-Larsen', hvis formue er steget med hele seks milliarder kroner til 26, 5 milliarder kroner. Familierne bag Ecco, Danfoss og Mærsk indtager de næste tre pladser.

Ifølge Claus Skovhus, der er redaktør for Berlingske Business Magasin er der stor forskel på Danmarks syv rigeste og resten af milliardærerne.

»Lego-familien er i dansk sammenhæng ultrarige. Der er stadig et stort spring op til de rigeste i verden, men de er virkelig i en klasse for sig i Danmark. Derefter ligger en gruppe af de rigtigt rige i toppen, hvor det er de kendte virksomheder som Jysk, Coloplast, Ecco og Lego, der dominerer«, siger han.

Men har man en drøm om en dag at komme med på den fornemme liste, så er der håb. Man behøver nemlig ikke at have arvet en legetøjskoncern eller fundet de vise sten i skoproduktionen. Faktisk er vejene til at blive milliardær meget forskellige i Danmark. Og ofte er hårdt arbejde vejen frem.

»Det er bemærkelsesværdigt, at der er så mange ukendte virksomheder med på listen. Der er rigtige mange ukendte milliardærer i Danmark. Der er rigtig mange, der har en maskinfabrik, eller som er fiskere, og som aldrig optræder i mediernes søgelys«, siger Claus Skovhus.

Også smykkevirksomheder som bl.a. Pandora og Skagen Ure har gjort deres ejere til milliardærer, der er repræsenteret flere steder på rigmandslisten.

»I USA har mange af de nye ultrarige tjent penge på it, mens det i Danmark er en bred vifte af virksomheder, som har gjort folk rige. Vi er kendt for at være gode købmænd, og der er f.eks. flere bilforhandlere med på listen«, siger Claus Skovhus og tilføjer, at det simpelthen handler om at få en god idé - og dernæst om at blive førende på markedet.