Der er grund til jubel hos sygeplejersker, dommere og læger. De er nemlig de faggrupper, danskerne stoler mest på. I den helt anden ende af skalaen finder man politikerne. Igen.

Det viser den årlige troværdighedsmåling fra Radius, hvor et repræsentativt udvalg af danskerne via Epinions Danmarkspanel har vurderet troværdigheden for 20 faggrupper.

Her har sygeplejerskerne indtaget førstepladsen, mens dommere er at finde på andenpladsen. Sygeplejerskernes kolleger - lægerne - runder top tre af.

På skalaen, der går fra 1 til 5, hvor fem er højst, scorer sygeplejersken 4,04. Både dommere og lægerne får en score på 3,94.

Alle tre faggrupper er samtidig gået frem i troværdighed, og det samme er flere andre faggrupper som blandt andet bankrådgivere, ejendomsmæglere og håndværkere.

'Omsorgsfolk nyder stor tillid'

Især inden for de offentlige omsorgsfag og servicefagene er fremgang en klar tendens i undersøgelsen, som Radius har gennemført hvert år siden 2008. Det fortæller stifter af Radius, Nicolaj Taudorf Andersen, i en pressemeddelelse.

»Når servicefagene og eksempelvis bankrådgivere og håndværkere går frem i år, kan det skyldes, at der er kommet mere gang i økonomien, og at flere danskere oplever en positiv dialog med de her faggrupper i forbindelse med blandt andet huskøb eller forbedringer i hjemmet. Det generelle opsving kan smitte af på oplevelsen af deres troværdighed,« siger han og fortsætter:

»Generelt har danskerne størst tiltro til de faggrupper, der varetager velfærdsstatens borgernære opgaver, og omsorgsfagene nyder typisk stor tillid i befolkningen. Det kan forklare sygeplejerskernes topplacering.«

Politikerne havner på bunden - trods fremgang

I midterfeltet af undersøgelsen finder man blandt andet hjemmehjælpere, buschauffører, pædagoger og frisører, mens journalister, bilforhandlere og politikere udgør bunden.

Hvor journalister scorer 2,46, og bilforhandlere scorer 2,39 på troværdighedsskalaen, udgør politikere den absolutte bund med 2,06.

Men selvom politikerne igen får en sidsteplads, er scoren faktisk en fremgang i forhold til sidste år, og for første gang siden 2011 stiger politikernes troværdig. Trods stigningen scorer de alligevel den næstlaveste karakter nogensinde i undersøgelsen. Sidste år lød deres score på 1,9.

»Politikerne skraber stadig bunden, når det gælder troværdighed. Så det er for tidligt at sige, at politikerleden er ved at løsne sit greb i danskerne. Men den her udvikling viser, at det godt kan lade sig gøre at hæve tilliden. Blandt andet ved at fokusere på substans i stedet for personfnidder og ved at komme med klare politiske udmeldinger og stå fast på sine mærkesager. Sådan som vi for eksempel så det i forbindelse med debatten om regeringens 2025-plan, der foregik lige op til, at vi indsamlede data til årets undersøgelse,« siger Nicolaj Taudorf Andersen.

Andre læser også