Billeder af vrede ældre demonstranter med protestskilte, der foran Retten i Hjørring viser deres harme over tiltalte bankfolk fra den nordjyske EBH Bank, blev i går gentagne gange vist i Danmarks Radio, både på DR Update og i de journalistiske flagskibe, TV Avisen klokken 18.30 og 21.30,der ses af op imod 1,5 mio. mennesker.

- Vrede borgere tog fra morgenstunden opstilling foran Retten i Hjørring, hed det i TV-Avisen klokken 18.30, der viste flere sekvenser med demonstranterne.

Men nu viser et filmklip, at demonstrationen var arrangeret og iscenesat af folk hyret af Danmarks Radio selv. En filmsekvens, der blev optaget af en fotograf på stedet, viser en tilrettelægger fra produktionsselskabet “Made In Copenhagen / Larm Film”, der på vegne af Danmarks Radio producerer et program om EBH Bank, i gang med nøje at instruere en flok ældre demonstranter med papskilte.

SE OPTAGELSEN HER (Hvis du er på mobiltelefonen, kan du se klippet her.)

Klippet afslører, at der ikke ser ud til at være tale om en spontan og ægte demonstration, hvor nordjyder viser deres vrede mod topfolkene i den bank, der har kørt deres lokalsamfund ned, men om en fuldstændig indstuderet scene.

I klippet siger tilrettelæggeren, mens “demonstranterne” lytter, at “det er vigtigt, når vi går derned” - foran retten - “hvis der er en pause, hvor han (formentlig den tiltalte direktør, red) stiller sig op, så er det mega vigtigt, at I går med derned og at I sørger for, at han stadig kan se de her skilte.”

Det fremgår af sammenhængen, at tv-holdet er optaget af at få optagelse i kassen af den eller de tiltalte fra EBH Bank sammen med de skiltebærende, ældre demonstranter, der viser deres spontane vrede. De ældre demonstranter bærer alle hvide papskilte i samme størrelse, påført slogans som for eksempel “Troede du selv på det?”, “Sig undskyld” og “Hvor grådig er du?”, skrevet med samme type tusch, og én af de demonstrerende fortæller, at scenen var fuldt ud arrangeret af tv-holdet og de fem demonstranter endda var hentet i Fjerritslev i en minibus betalt af tv-holdet og kørt til Hjørring.

- Jeg blev ringet op af tilrettelæggeren til et kommende program om bankkrakkenes ofre på DR, der synes, vi skulle ud til retten og demonstrere. Det var meget fint, for vi blev hentet i en minibus og kørt ud til Retten i Hjørring, hvor vi fik udleveret papskilte og en tusch, som tv-holdet havde med, så vi kunne skrive på skiltene, siger Ulf Nielsen fra Fjerritslev, der selv skrev "Tab for 600.000 kroner per indbygger" i lokalområdet' på sit udleverede skilt.

SE OPTAGELSEN HER (Hvis du er på mobiltelefonen, kan du se klippet her.)

- Sådan nogen bonderøve som os, kunne ikke selv finde på sådan noget med at demonstrere med skilte, siger Ulf Nielsen.

Blev I også kørt hjem igen fra Retten i Hjørring?

- Ja, ja. Der var ikke nogen problemer der.

Selv er Ulf Nielsen ikke det store offer for EBHs krak - han har tabt blot 650 kroner på krakket, men har skrevet læserbreve i lokalavisen, og derfor blev han af tv-holdet udvalgt som "demonstrant."

BT har talt med en anden af demonstranterne, Kristen Winther, der heller ikke selv tog initiativ til at demonstrere:

- Jeg blev ringet op og bedt om at komme ud til retten. Derude fik jeg så udleveret et skilt, som jeg skrev på. Jeg kan ikke huske, hvem jeg fik skiltet af, siger Kristen Winther.

TV2 Nyhederne havde ligeledes optagelser af demonstranterne, men valgte modsat TV Avisen på DR ikke at bringe dem.

- Jeg gav i går besked om, at vi ikke skulle anvende de spektakulære billeder af demonstranter med protestskilte, ganske enkelt fordi jeg blev alvorligt i tvivl om billedernes autencitet. Jeg fik fra vores egen fotograf på stedet besked om, at hele scenen virkede indstuderet af et andet tv-hold; at der var tale om en slags tv-teater eller en happening, og jeg hørte, at de skilte, demonstranterne bar, blev taget ud af en bil, der tilhørte tv-holdet. Jeg skal ikke gøre mig til dommer over, hvad der er sket, for det ved jeg ikke, men jeg blev så meget i tvivl om ægtheden, at jeg besluttede, at TV2 ikke skulle vise de billeder, siger redaktionschef Hans Peter Blicher fra TV2 Nyhederne.

Kanalchef på DR1 Lotte Lindegaard erkender blankt, at klippet med demonstranter aldrig skulle have været bragt i TV Avisen.

- Det fremgår af TV Avisen, at demonstranterne er mødt ved retten på eget initiativ. Det er en utvetydig fejl og den bliver rettet i TV-Avisen og på dr.dk, siger hun.