Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

'Hesten må ikke være mere end tre år gammel, hvis den skal steges hel'. Sådan indleder kogekonen Camilla Plum opskriften 'Helstegt hest i et hul i jorden' fra sin kogebog 'Dansk mad fra hele verden'.

Plum-familien har de seneste dage været genstand for massiv mediedækning, efter at deres 3-årige lille shetlandspony, Tarzan, blev fundet halshugget og sprættet op på stranden i Tisvildeleje kort før midnat i lørdags. Onsdag tilstod Camilla Plums søn, 24-årige Carl Plum, at det var ham, der stod bag den bizarre handling. Hans hensigt var dog - ifølge et brev offentliggjort på modkraft.dk - at hesten skulle spises til Sankt Hans, men at nogle folk forpurrede det ved at tilkalde politiet.

Og som opskriften lyder, er det ikke helt uvant for Plum-familien at spise hest. Camilla Plum skriver, at fremgangsmåden formodentlig er opfundet samtidig med, at menneskene begyndte at bruge ild. Altså en oldgammel opskrift, som er anvendelig til alle dyr, 'man ville drømme om at stege hele'.

- Start med at grave et hul, som hesten godt og vel kan være i. Det er et ordentligt arbejde. Man skal være mange. Der skal være plads til 50 cm. oven over dyret (som skal ligge ned på siden). Læg et lag små eller store sten i bunden af hullet. Stamp sammen, og tænd et meget stort bål i hullet, skriver Camilla Plum i opskriften.

Herefter venter man på, at bålet brænder ned til gløder, samler en meget stor mængde græs, evt. bøgeblade og gerne mange brændenælder. Og så laver man en marinade af olie, citron, salt, hvidløg og peber og samler en bunke krydderurter - gerne timian, mynte og merian.

Desuden skal man bruge en presenning.

- Når bålet er reduceret til gløder, jævnes det ud, så der er et ca. 20 cm lag gløder over det hele. Resten af gløderne skovles op på siden af hullet. Nu lægger man et 30 cm tykt lag græs og nælder i hullet og lægger hesten ovenpå. Smør hesten ind i marinade med en hvidtekost, fordel krydderurterne over den, og læg endnu et tyndt lag græs hen over. Herover strøs resten af gløderne. Kom endnu et tykt lag græs, der skal være mindst 30 cm tykt, over gløderne, lyder det videre i opskriften.

Herefter lægges presenningen over, og så venter man i 24 timer. Og værsgo, så er der serveret. Hestekødet gør sig godt med brød, salat og grønsager, der bages i et hjørne af asken. Velbekomme.

Camilla Plum har tidligere fortalt BT, at sønnen tidligere har været med til at slagte et æsel, som familien også spiste.

Kogebogen, opskriften er taget fra, er skrevet med kollegaen Nanna Simonsen i 1996.

Andre læser også