Hjemmeplejen i Egedal Kommune har været under voldsom kritik for at sjuske med maden, men ifølge kommunen gør hjemmehjælperne sig generelt umage, når de smører mad til de ældre.

Det var ellers ikke det indtryk, Naja Holm Eskildsen havde. Derfor delte hun den 20. december et billede på kommunens Facebook-side af to håndmadder, som hjemmeplejen havde smurt til hendes 85-årige småtspisende mor, og det har ført til en decideret shitstorm mod Egedal Kommune, som nu svarer på kritikken.

»Jeg vil gerne slå fast, at vore hjemmehjælpere generelt gør sig meget umage med at anrette maden og være i en god dialog med borgerne om, hvordan de ønsker maden serveret,« siger centerchef for Sundhed og Omsorg, Erik Petersen, i en udtalelse på kommunens hjemmeside.

Opslaget på Facebook har i skrivende stund fået knap 300 kommentarer, mens det er blevet delt 378 gange. Her skrev Naja Holm Eskildsen:

'Egedal Kommunes hjemmehjælpere kunne godt lære lidt om madanretning når de smører aftensmad til deres borgere - denne tallerken viser tydeligt hvorfor min mor helt har mistet appetitten når hjemmehjælperne ellers husker på at give hende mad', lød det i Facebook-opslaget.

Over for BT forklarer hun, at der var flere grunde til, at hun lagde billedet op.

»Jeg handler ind med min ældre mor hver lørdag og fylder køleskabet op med masser af lækkert pålæg, frugt og grønt, og så er dette resultatet, imens mange madvarer står urørte hen,« skriver hun til BT lørdag morgen.

Et stykke med makrelsalat fra tube og et stykke med æggesalat, som udløste kritikken. Vis mere

Egedal Kommune erkender, at man kunne have gjort sig mere umage med maden til Naja Holm Eskildsens mor.

»I nogle få tilfælde, som eksemplet på Facebook, kan vi anrette maden med større omhu, men der er altså stor forskel på, hvad der er i køleskabet hos de ca. 90 borgere, som vi hjælper med at anrette maden for i hverdagen,« siger Erik Petersen.

Centerchefen for Sundhed og Omsorg fortæller, at hjemmehjælperne opfordres til at tale med de ældre om, hvordan de ønsker maden anrettet.

»Skal der smør på brødet og grønt på toppen, gør vi selvfølgelig det, hvis det er i køleskabet,« siger han.

Den udlægning genkender Naja Holm Eskildsen imidlertid ikke helt.

Naja Holm Eskildsen har tidligere lagt en seddel til hjemmehjælperen, hvor hun beder om at få pyntet sin mors mad med for eksempel karse, purløg eller mayonnaise. Vis mere

»Der er masser af grønt til at pynte maden med, og i det hele taget er der jo masser af mad i køleskabet. Det bliver bare ikke serveret,« skriver hun til BT.

Naja Holm Eskildsen understreger dog, at hun ikke lagde billedet på Facebook for at rage uklar med Egedal Kommune og hjemmehjælpen. Hun har også sendt et billede af nogle lækre madder, som hjemmehjælpen lavede til hendes mor kort efter, hun havde klaget til kommunen.

'Hjemmehjælperne kan jo sagtens tilberede indbydende mad', skriver hun på Facebook.

Maden til Najas mor den 23. december 2016. Vis mere