Botanisk Have i Aarhus var søndag omdannet til racerbane, da fartglade tosser dystede på tid og opfindsomhed i vakkelvorne sæbekassebiler

Fantasien kendte ingen grænser, da det verdensomspændende sæbekassebilvæddeløb Red Bull Soapbox Race søndag havde fundet vej til Danmark for første gang.

Alt lige fra rumfartøjer, fiskekuttere, sørøverskibe, kampvogne og et Franz Jäger-pengeskab havde fundet vej til Botanisk Have i Aarhus, der lagde græs og asfalt til det alternative racerløb, hvor kreativitet og showmanship bliver belønnet i lige så høj grad som evnerne til at styre de ofte ustabile skrammelkasser over målstregen.

Men inden de godt 40 deltagerbiler overhovedet kom så langt, skulle de først overvinde den ca. 15 meter høje startrampe, der gav sæbekassebilerne masser af fart på, og længere nede af den 300 meter lange bane skulle bilerne også leve op til energidrikkens slogan om, at Red Bull giver vinger, da to ramper og en snørklet chikane skulle forceres.

Team Amager Demons – AmagerFrederik Grønhøj, 28 (forrest i bilen) og Frederik Kirchhof, 26. De to gange Frederik spiller amerikansk fodbold i Amager Demons, og de var taget til Red Bull Soapbox Race for at have det sjovt og gøre lidt reklame for deres hold. Bilens hjulophæng måtte give fortabt kort efter start, og drengene måtte bære sæbekassebilen over målstregen.»Jeg må indrømme, at jeg er lidt nervøs for, at om vi vælter og slår os slemt. Jeg tvivler også på, om bilen kan holde hele vejen i mål.« – Frederik Grønhøj inden start.
Team Amager Demons – AmagerFrederik Grønhøj, 28 (forrest i bilen) og Frederik Kirchhof, 26. De to gange Frederik spiller amerikansk fodbold i Amager Demons, og de var taget til Red Bull Soapbox Race for at have det sjovt og gøre lidt reklame for deres hold. Bilens hjulophæng måtte give fortabt kort efter start, og drengene måtte bære sæbekassebilen over målstregen.»Jeg må indrømme, at jeg er lidt nervøs for, at om vi vælter og slår os slemt. Jeg tvivler også på, om bilen kan holde hele vejen i mål.« – Frederik Grønhøj inden start. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Den Fedtede Tank – Skanderborg/AarhusTeamet består af Alexander Nørskov, 24 (førstekører), Rasmus Nielsen, 26 (co-driver), teamchef Casper Holm, 19 (til højre) og teknisk chef Martin Löffgreen, 25 (til venstre). De fire venner kender hinanden fra ungdomsuddannelser og gennem knallertklubben De Fedtede Fingre, deraf holdnavnet. Holdets bil klarede banen i overlegen stil og satte delt bedste tid i mål.»Vi havde set videoer fra de tidligere løb, og der var ingen kampvogne, så vi troede vi var first movers, men der er så tre-fire andre hold, der har fået samme idé. Men vi har fyrværkeri og pyroteknik, så det skal nok gå.« – Rasmus Nielsen 
Den Fedtede Tank – Skanderborg/AarhusTeamet består af Alexander Nørskov, 24 (førstekører), Rasmus Nielsen, 26 (co-driver), teamchef Casper Holm, 19 (til højre) og teknisk chef Martin Löffgreen, 25 (til venstre). De fire venner kender hinanden fra ungdomsuddannelser og gennem knallertklubben De Fedtede Fingre, deraf holdnavnet. Holdets bil klarede banen i overlegen stil og satte delt bedste tid i mål.»Vi havde set videoer fra de tidligere løb, og der var ingen kampvogne, så vi troede vi var first movers, men der er så tre-fire andre hold, der har fået samme idé. Men vi har fyrværkeri og pyroteknik, så det skal nok gå.« – Rasmus Nielsen  Foto: Bo Amstrup
Vis mere

Og lad det være sagt med det samme, ikke alle biler klarede skærene.

Skibbrud kort efter start

Blandt dem, der måtte give opgive at gennemføre på fire hjul, var Team Makrellen, bestående af 23-årige Morten Petersen, 27-årige Mark Rawe og 24-årige Jonas Neessen. De tre gymnasiekammerater fra Esbjerg havde med egne ord medbragt lidt af hjembyen til sæbekassevæddeløbet i Aarhus, for deres bil var udformet som en fiskekutter.

Makrellen – EsbjergMorten Petersen, 23 (skipper), Mark Rawe, 27 (styrmand) og Jonas Neessen, 24 (bagerst).De tre venner er studiekammerater fra Esbjerg. Deres fiskekutter-sæbekassebil er inspireret af deres sydvestjyske hjemstavn. Bilens hjulophæng faldt dog af kort efter start, og drengene måtte bære Makrellen over målstregen.»Vi har ikke testkørt bilen, så turen ned af banen bliver jomfrurejsen. Vi satser på det går.« – Morten Petersen inden løbet.
Makrellen – EsbjergMorten Petersen, 23 (skipper), Mark Rawe, 27 (styrmand) og Jonas Neessen, 24 (bagerst).De tre venner er studiekammerater fra Esbjerg. Deres fiskekutter-sæbekassebil er inspireret af deres sydvestjyske hjemstavn. Bilens hjulophæng faldt dog af kort efter start, og drengene måtte bære Makrellen over målstregen.»Vi har ikke testkørt bilen, så turen ned af banen bliver jomfrurejsen. Vi satser på det går.« – Morten Petersen inden løbet. Foto: Bo Amstrup
Vis mere

»Vi har set videoer af løbene fra udlandet, og det ser altid rigtig sjovt ud. Så da vi opdagede, at løbet kom til Danmark, så måtte vi bare deltage. Men vi føler os godt nok lidt snydt, for startrampen her ser godt nok noget vildere ud i virkeligheden end på videoerne,« fortalte en lettere nervøs skipper Morten Petersen før start.

Han skulle efter planen have styret drengens skib sikkert i havn i bunden af Botanisk Have sammen med Mark Rawe som førstestyrmand, men selvom bilens udseende og drengenes præsentationsshow i waders fik flotte karakterer af dommerne med Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og tidligere Formel 1-racerkører Nicolas Kiesa i spidsen, så måtte drengene dog hurtigt erkende, at deres sæbekassebil på en ramme af træ og uden nævneværdig affjedring ikke stod distancen.

Hjulophænget knækkede af lige efter startrampens stejle fald, og så måtte drengene løfte skibet til målstregen til stor jubel for de flere tusinde tilskuere, der overværede løbet. Andre deltagere måtte overvinde hæsblæsende styrt, inden de kunne komme over målstregen.

Solidt håndværk fra Mors

Et af de hold, der derimod klarede skærene i overbevisende stil, var vikingeholdet Team Dannebåd fra Mors.

»Vi tænkte egentlig først på at udforme sæbekassebilen som en champagneflaske, men vi synes det kunne være federe at lave et vikingetema, så derfor endte vi med at lave en båd,« forklarede Nicolai Kibsgaard, en af de seks barndomsvenner i Team Dannebåd, før start.

De seks morsingboer havde brugt weekenderne i sommerferien på at svejse stellet til bilen sammen og bygge bilen op som en imponerende vikingebåd med dragehoved.

Team Dannebåd – Mors/AarhusFra venstre: Thomas Olsen, 24, Nicolai Kibsgaard, 23, Peter Madsen, 24 og Søren Landgrebe, 24. Søren Gade, 23 (forrest i sæbekassebilen) og Demir Kepic, 24, styrede bilen i mål. De seks venner kender hinanden fra barndommen på Mors.»Søren (Landgrebe, red.) er halvt svensk, så vores show går ud på, at vi andre erobrer båden fra ham.« – Nicolai Kibsgaard 
Team Dannebåd – Mors/AarhusFra venstre: Thomas Olsen, 24, Nicolai Kibsgaard, 23, Peter Madsen, 24 og Søren Landgrebe, 24. Søren Gade, 23 (forrest i sæbekassebilen) og Demir Kepic, 24, styrede bilen i mål. De seks venner kender hinanden fra barndommen på Mors.»Søren (Landgrebe, red.) er halvt svensk, så vores show går ud på, at vi andre erobrer båden fra ham.« – Nicolai Kibsgaard  Foto: Bo Amstrup
Vis mere

»Vi går efter at vinde alle kategorier: Flotteste bil, vildeste show og hurtigste tid. Der er ingen grund til at stille op, hvis man ikke går efter at vinde,« sagde Team Dannebåds co-driver, Demir Kepic, kækt inden start.

Og optimismen skulle vise sig velbegrundet, for vikingeskibet fra Mors klarede alle forhindringer og sejlede i mål i delt bedste tid. Og da de seks morsingboer oven i købet scorede stilmæssige topkarakterer fra næsten alle dommerne, så tog de sejren i den første danske udgave af Red Bull Soapbox Race.

»Hold nu op, hvor var det fedt. Det er lige så sjovt, som det ser ud,« lød det fra en begejstret Demir Kepic til BT, kort efter Team Dannebåd var kommet i mål.

RETTELSE: BT er blevet gjort opmærksom på, at den hurtigste tid på banen i Aarhus var Teamet »NO LIMITS« ved Anders Hyldal - han kørte sin 'skyline'-sæbekassebil i mål i tiden 27 sekunder mod de øvrige delte tider på 28 sekunder.