I sidste uge besluttede regeringen, at man vil begynde at indkvartere flygtninge i teltlejre. Nu er den første lejr ved at være klar.

Ti personer i ét telt. 24 andre nabotelte ved siden af. Og dertil kommer flere hundrede naboer, der er indkvarteret i små værelser i en hal.

Det er de forhold, som nogle asylansøgernes fremover vil blive budt, hvis de bliver sendt til asylcentret i Thisted, hvor beredskabsstyrelsens folk netop er i gang med at opfører en teltlejr på kasernen i Dragsbæk.

Det sker efter, at regeringen i sidste uge gav grønt lys for, at man begynder at indkvartere asylansøgere i telte for at kunne give alle tag over hovedet.

»Vi regner med, at teltlejren er færdig i weekenden, og at resten er færdig på torsdag,« siger Lars Schou, der er kolonnechef i Nationalt Beredskab hos Beredskabsstyrelsen til bt.dk.

Opførelsen af teltene har dog ikke været helt problemfri. Den megen regn, som har ramt landet på det seneste, har nemlig gjort, at man blev nødt til at lægge et gulv under teltene, som er placeret på en fodboldbane ved Beredskabsstyrelsens sportsanlæg.

»Der har været lidt udfordringer med det vejrlige, så man har måttet ligge en pladebund, så sengene ikke falder ned i jorden, siger kolonnechefen.

Bedskabsstyrelsen i Thisted er igang med forbededelsen til modtagelse af 400-450 asylansøgere. Her ses de telte, som kommer til at udgøre en del af indkvarteringen.
Bedskabsstyrelsen i Thisted er igang med forbededelsen til modtagelse af 400-450 asylansøgere. Her ses de telte, som kommer til at udgøre en del af indkvarteringen. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Som det ses på billederne, så er der ti senge i hvert telt, og det er meningen, at hver asylansøger skal have sin egen seng. Og så vil der være noget plads til at stille en kuffert på, forklarer Lars Schou.

Der laves også pladser til omkring 164 asylansøgere i kasernens eksisterende bygninger. Det gøres ved at bygge små rum i blandt andet gymnastiksalen, som det ses på billederne.

Her ses de skabe, som bliver sat ved siden af hvert rum, så asylansøgerne har mulighed for at opbevare deres ting.
Her ses de skabe, som bliver sat ved siden af hvert rum, så asylansøgerne har mulighed for at opbevare deres ting. Foto: Henning Bagger
Vis mere

Lars Schou ved ikke, om der vil kommer døre eller forhæng for indgangen til de små rum:

»Men der kommer et eller andet for. Det plejer der,« siger han og henviser til tidligere gange, hvor asylansøgere er blevet huset i lignende faciliteter.

I de små rum vil der blive opstillet køjesenge, så to asylansøgere eller eventuelt en familie kan bo der.

Udover teltlejren og rummene inden i bygningerne, etablerer man ifølge nordjyske.dk også nogle faciliteter, hvor  asylansøgerne kan opholde sig om dagen og blandt andet spise, og måske vil der også komme et bordfodboldspil.

Hvor længe lejren skal stå er endnu uvist, men det er meningen, at den kun skal fungere midlertidigt,.

»Det er ikke en optimal løsning. Men når det er sagt, er det en måde at få tag over hovedet på, hvor man kan holde varmen og have en seng,« udtaler Thisteds borgmester, Lene Kjelgaard Jensen (V) til nordjyske.

Selv om temperaturen de næste måneder skulle falde, bør det dog ikke blive det store problem. Teltene er nemlig koblet til et oliefyr, der blæser varm luft ind i dem. Teltene er i øvrigt de samme, som også bruges af bereskabets folk, når de er på opgave, eller til FN-personale.

I alt skal der kunne være cirka 418 personer på stedet.