På Eriksminde Efterskole i Odder har flere elever byttet kroppe. Eller i hvert fald dele af dem. I kampen om ligestilling spørger de i en kunstnerisk og oprørsk tone Facebook, hvad der her skal censureres.

På det verdensomspændende sociale medie Facebook forbyder censur-politikken kvinder at vise deres bryster frem. Som minimum skal brystvorterne være censureret.

Men hvad sker der, når vi pludselig har en mands hoved og underkrop sat sammen med en kvindes overkrop?

Det spørgsmål stiller eleverne far Eriksminde Efterskole mandag ved at lægge ti billeder op, hvor kønnene er mikset så meget, at det faktisk kan være lidt svært at vurdere, hvad der afgør, om det er en mand eller en kvinde, vi kigger på.

Foto: Fotocollage, Eriksminde Efterskole
Vis mere

Eleverne er i et længere tværfagligt forløb blevet undervist i kvinders og mænds rettigheder og ligestillingens udvikling gennem tiden.

100 års jubilæet af kvinders stemmeret er sammen med andre store historiske begivenheder blevet gennemgået med et særligt blik for, hvilke kulturelle værdier vi har haft og udviklet. Til sidst har skolen forsøgt at overføre det til noget konkret i dag og få eleverne til at tage stilling til, hvilken retning vi bliver påvirket i.

»Det er værd at få en samtale om, om vi adopterer værdier, som måske ikke er vores egne. Vi har kigget på, hvordan vi bliver udfordret fra blandt andet amerikanske normer. Pludselig kan kvinder knap nok brystføde deres børn i det offentlige rum og Facebook vil bestemme, hvem af os, der må vise os nøgne,« siger efterskolens forstander Søren Kristensen.

Det var eleverne selv, der fik ideen til det visuelle projekt, som de også lægger kroppe til, ligesom de selv har redigeret billederne efterfølgende. Undervejs har deres lærer bistået med hjælp og gode råd.

Foto: Fotocollage, Eriksminde Efterskole
Vis mere

Forstanderen er meget begejstret for projektet og mener, eleverne er kommet i mål, uden at det går ud over folks grænser.

»Det store miks mellem køn og mennesker gør, at de har fjernet sig fra det enkelte menneske og løftet temaet op på et alment plan. Og så er det fedt, at de unge mennesker deltager i og lægger op til debat. Det er jo særligt dem, der bruger de sociale medier og på den måde er det spændende at høre og se deres holdninger,« siger Søren Kristensen.

Alle ti billeder ligger stadig på Facebook mandag aften og Eriksminde Efterskole har endnu ikke modtaget en henvendelse.