Ved du noget om sagen? Så hører BT meget gerne fra dig. Send en mail til 1929@bt.dk eller skriv en besked til os her på Facebook.

Ensemblechef Kim Bohr fik i 2013 stillingen som chef for DR Symfoniorkestret efter at have diskvalificeret 46 ansøgere. Dernæst indstillede han sig selv

DR’s magtfulde ensemblechef Kim Bohr fik med en fiks manøvre i 2013 fik indsat sig selv som chef for DR’s symfoniorkester efter først at have slået stillingen op som en kombi-stilling, hvor ansøgerne oven i hatten skulle være chef for to kor udover symfoniorkesteret.

En stilling som Kim Bohr efterfølgende i en mail til sine medarbejdere indrømmede var for stor en mundfuld for én person, og derfor fandt han heller ikke en egnet kandidat blandt de 46 ansøgninger, som DR ifølge Kim Bohr fik til jobbet.

Efterfølgende valgte han at splitte stillingen op i to og selv snuppe den mest prestigefyldte af dem: Stillingen som chef for symfoniorkestret.

Formelt set gjorde han det ved at indstille sig selv til posten over for blandt andet den daværende kulturdirektør i DR Morten Hesseldahl, der i dag er direktør i Det Kongelige Teater.

»Jeg har givetvis været med til at beslutte det, for jeg var jo chef for Kim Bohr dengang. Så i sidste ende var det mig, der sagde ja til det. Det var efter indstilling fra Kim selv, at vi endte med den konstruktion,« siger Morten Hesseldahl.

Af en mail - som Kim Bohr sendte til sine medarbejdere i april 2013 og som BT er kommet i besiddelse af - fremgår det dog, at han selv traf beslutningen om at dele stillingen op og selv tage det prestigefulde job som ensemblechef.

Jeg vil ikke undlade at bemærke, at en række medarbejdere fra såvel administrationen, orkestret og koret luftede denne bekymring, allerede før vi slog stillingen op (om at kombi-stillingen var for ambitiøs, red.). I havde ret, og i erkendelse af ovenstående har JEG (vores fremhævelse, red.) besluttet at dele stillingen op i to personer: En korchef og en orkesterchef’, skriver Kim Bohr blandt andet i mailen til medarbejderne og han fortsætter:

...stillingen som orkesterchef for Symfoniorkestret varetages fremover af undertegnede, og jeg er herefter at betragte som ensemblechef for alle DR ensembler og chef for symfoniorkestret,’ skriver han.

DRs ensemblechef Kim Bohr slog i 2013 en så kompleks stilling op, at han efterfølgende måtte splitte den op i to. Den ene - chef for symfoniorkestret - tilfaldt efterfølgende ham selv.
DRs ensemblechef Kim Bohr slog i 2013 en så kompleks stilling op, at han efterfølgende måtte splitte den op i to. Den ene - chef for symfoniorkestret - tilfaldt efterfølgende ham selv.
Vis mere

Ifølge formanden for organisationen Transparency International Christian Ougaard ser det ud som om, at Kim Bohr dermed gør sig inhabil i sagen.

»Det ser mærkværdigt ud. Udefra kan det jo se ud som om, at man slår en stilling op, som ingen kan løfte og efterfølgende splitter Kim Bohr selv stillingen op, så han kan tage den, da han er ‘last man standing’. At han efterfølgende ikke bare overtager posten midlertidigt, men permanent, bestyrker den mistanke, at det har været meningen hele tiden, at han skulle overtage symfoniorkestret. Og så må han siges at være inhabil,« siger Christian Ougaard.

Sagen kommer kort tid efter BT’s afsløringer fra i februar, hvor vi kunne fortælle, at Kim Bohr gennem en årrække sikrede sin ven fra musikmiljøet Klaus Ib Jørgensen adskillige lukrative chefstillinger i DR uden, at andre fik mulighed for at søge stillingerne.

Blandt andet fik han jobbet som chef for Underholdningsorkestret, som han bestred fra 2012 til 2014. Efter først at have hævdet, at alt var foregået i overensstemmelse med reglerne, måtte DR efterfølgende indrømme, at ansættelsen af Klaus Ib Jørgensen var ulovlig.

Mandag kunne vi fortælle, at DR i 2015 valgte at droppe dirigenten Lawrence Foster til en nytårskoncert, men alligevel betalte et større honorar for de to koncerter, han skulle have dirigeret.

I den nye sag om inhabilitet mener Kim Bohr ikke, at han har hyret sig selv.

»Det er jo direktionen i DR-kultur, der ansætter mig som chef for DR’s symfoniorkester og beslutter, hvad jeg skal lave. Og jeg kan ikke udtale mig om min egen ansættelse,« siger han.

Jeg er i besiddelse af en mail, hvor det fremgår, at det er dig, der har besluttet at dele stillingen op i to og efterfølgende indsætte dig selv som chef for Symfoniorkestret. Hvad siger du til det?

»Jeg siger, at alt, hvad der angår min ansættelser, skal du tale med min direktør om«.

Vicedirektør i DR-kultur Julie Vig Albertsen, der ikke var ansat i DR på daværende tidspunkt, siger, at der var tale om en omorganisering, og at der ikke ‘er noget odiøst i det’. Men det betyder ikke, at DR har ageret korrekt.

»DR kan hævde, at der blot er tale om en omorganisering, hvor Kim Bohr får udvidet sit ansvarsområdet. Men her glemmer DR, at forløbet skal være tillidsvækkende, og at der ikke må rejses nogen tvivl om, at habilitetsreglerne er overholdt. Og det kan der ud fra det forelagte,« siger Christian Ougaard fra Transparency International.

»For hvad hvis nu DR havde slået stillingen som chef for symfoniorkestret som en separat stilling. Så kunne der måske have været kvalificerede ansøgere, og det vælger DR ikke at gøre,« tilføjer han.

Stillingen som chef for DR’s symfoniorkester gav ikke Kim Bohr mere i lønposen end den almindelige regulering. I 2016 fik han 1.086.614 kroner om året, viser en aktindsigt fra DR.


DR-direktør: Det var direktionens beslutning

Underdirektør i DR Kultur Julie Vig Albertsen holder fast i, at det ikke var Kim Bohrs beslutning at indsætte sig selv som chef for DR’s Symfoniorkester.

»Kim var allerede leder for hele ensemble-området, det vil sige for samtlige kor og samtlige orkestre. Og så beslutter den daværende kulturdirektør at ændre i ledelsesstrukturen, og det omfattede blandt andet, at Kim Bohr udover at have ansvaret for den samlede ledelse af samtlige kor og orkestre, at han også gik ind i en mere direkte og daglig ledelse af et af orkestrene. Ansættelsesledelsen vurderede ikke, at der var egnede ansøgere til at besætte den komplekse stilling, som det er både at være korchef, orkesterchef, personaleleder og en del af DRs medievirksomhed,« siger Julie Vig Albertsen.

Jeg har fået fat i en mail, som han har sendt rundt til medarbejderne. Heraf fremgår det tydeligt, at det er Kim Bohr selv, der har truffet beslutningen?

»Det var ikke en beslutning, som Kim Bohr traf alene. Det var en beslutning en samlet kulturledelse traf i forhold til en fremadrettet ledelsesstruktur, og den var forankret hos kulturdirektøren. Kim Bohr har ikke ansat sig selv.«

Af mailen lader det ellers til, at Kim Bohr har hyret sig selv.

»Kim har ikke ansat sig selv. Han var allerede leder af hele ensembleområdet, og det var kulturdirektøren, der besluttede, at han skulle overtage den mere direkte ledelse af symfoniorkestret. Det er der ikke noget odiøst i. Det er del af det at tilrettelægge en ledelse.«

Meldte direktionen det så officielt ud, når nu det var dem, der traf beslutningen?

»Aftalen var, at Kim Bohr skulle melde det ud. Det jeg siger er, at beslutningen blev truffet af den daværende ledelse forankret hos den daværende kulturdirektør,« lyder det fra Julie Vig Albertsen.