Asger Aamund er bestyrelsesformand og storaktionær i biotekselskabet Bavarian Nordic
Asger Aamund er bestyrelsesformand og storaktionær i biotekselskabet Bavarian Nordic Foto: Bax Lindhardt
Det har været en god dag for Asger Aamund.

Kvartalsrapporten for selskabet Bavarian Nordic, som Asger Aamunds personlige økonomi afhænger af, er netop offentliggjort. Medicinalselskabet opjusterer sine forventninger på en række områder med et samlet trecifret millionbeløb.

- Vi er meget tilfredse. Vi har været igennem en lag sej proces med at øge vores produktion til et større industrielt niveau, siger Asger Aamund, der i samme åndedrag forklarer, at han ikke vil udtale sig om sin egen økonomi.

Der er dog ingen tvivl om, at det er en stor lettelse for Asger Aamund, da hans private selskab A.J. Aamund A/S havde tabt 300 mio kr. af egenkapitalen i 2011 og havde en negativ egenkapital på 67 mio. kr, da regnskabet blev offentliggjort.

Asger Aamund ejer syv pct. af Bavarian Nordic og hvis selskabets kommende vaccine mod prostatakræft, Prostvac bliver en succes, så bliver der på ingen tid pludselig vendt op og ned på Aamunds økonomi. Han står igen til at blive hovedrig.

Men inden da, så kan han glæde sig over, at Bavarian Nordic har solgt 20 mio. styk koppevaccine til den amerikanske regering. Den ofte dødbringende virussygdom kopper, er ellers uddød, men amerikanerne mener, at sygdommen i dag udgør en stor terrortrussel.
 
- Der findes adskillige versioner af kopper hos dyr. For eksempel kamelkopper, som er udbredt i Mellemøsten. Den er ufarlig for mennesker, men en dygtig ph.D studerende kan hurtigt klippe et stykke af dna-strengen og så er den pludselig livsfarlig for mennesker. Det er den trussel, som amerikanerne vil imødekomme, forklarer Asger Aamund.

- Vi har for nylig solgt 20 mio. vacciner til dem. Det er en frossen udgave, som er vanskelig at opbevare. Vi regner derfor at sælge flere, når vi om nogle år er klar med en særlig frysetørret udgave af vaccinen. Amerikanernes ambition er at have nok vacciner til hele befolkningen, siger Asger Aamund.

Prostvac-vaccinen er dog nok den største potentielle guldåre for Aamund og Bavarian Nordic. Såfremt at prostatakræft-vaccinen er så effektiv, som de foreløbige resultater tyder på, så står Bavarian Nordic til at levere det som kaldes en 'blockbuster' i medicinalindustrien.

Nemlig et produkt, som leverer en årlig omsætning på mere end en mia. dollars.

Og en effektiv livsforlængende behandling af prostatakræft kan højst sandsynligt tjene mindst det - og sikkert mere.

- Vi regner faktisk med at kunne behandle de første patienter i Danmark til januar. Der bliver dog tale om nogle patienter, der har ganske fremskreden prostatakræft og skal opfylde nogle særlige kriterier, siger Aamund.
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.