Forældrene til to jyske piger står nu frem med en gribende appel til Folketingets politikere og beder dem indtrængende om at se på strafferammen i sager om uagtsomt manddrab i trafikken.

Det sker efter, at deres døtre, 19-årige Julie Lystlund Christiansen og 21-årige Sarah Lønne Grønbæk, den 5. december 2014 mistede livet i en voldsom trafikulykke på motorvej E45 ved Horsens.

Den 13. maj begynder retssagen mod den 23-årige lastbilchauffør, der den skæbnesvangre decembermorgen sad bag rattet i en lastbil lastet med tonstunge betonsveller, som på en strækning med godt udsyn ramte de unge kvinders hvide VW Up med 90 km/t og dræbte dem på stedet.

I flere afgørelser har Højesteret slået fast, at sager om uagtsomt manddrab i trafikken som udgangspunkt straffes med en bøde. Anklageren kræver fængselsstraf og en betinget frakendelse af kørekortet i denne sag. Men vælger Retten i Horsens i stedet at følge den praksis, som Højesteret har fastlagt, kan retssagen mod lastbilchaufføren ende med, at han bliver idømt en bødestraf samt en betinget frakendelse af kørekortet. Det vækker harme hos forældrene til de to unge kvinder. De har valgt at stå frem og fortælle deres historie, fordi de ønsker at sætte fokus på strafferammen i forbindelse med trafikdrab.

 

Politi og redningsmandskab på stedet ved ulykken fredag den 5. december 2014.
Politi og redningsmandskab på stedet ved ulykken fredag den 5. december 2014. Foto: Brian Rasmussen
Vis mere

»Pigerne havde ikke gjort noget forkert. De var på det forkerte sted, på det forkerte tidspunkt. Det er så uretfærdigt og meningsløst, at de skulle miste livet på den måde, og de fortjener at få retfærdighed. Det får de ikke, hvis han kan slippe med en betinget frakendelse af kørekortet og måske en bøde eller en kort fængselsstraf. Det bør have mere vidtrækkende konsekvenser, at man tager andre menneskers liv, fordi man ikke passer sin kørsel. Derfor vil vi have politikerne til at tage Julies og Sarahs død alvorligt,« siger Julie Lystlund Christiansens far Flemming Christiansen.

»Man får sin retsbevidsthed kørt over af et godstog,« uddyber han.

Du kan læse om pigernes køretur, og hvorfor den 23-årige chauffør nægter sig skyldig i BT mandag.