Lykka Gosch skriger i smerte. Hendes datter Sandra Gosch er ved hendes side. Venter på svar fra lægerne. Som hun har gjort de sidste 17 dage. Pludselig lægger både Sandra Gosch og plejepersonalet mærke til, at Lykka Goschs ben begynder at blive blå. Så går alting stærkt.

Den 8. august 2015 bliver 67-årige Lykka Gosch indlagt på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa med mavesmerter, og hun bliver samme dag opereret akut. De følgende 17 dage er hendes datter Sandra Gosch vidne til, at hendes mor bliver dårligere og dårligere.

Læs også: Skrækslagne og i chok: Udenlandsk læge ødelagde Trine og Ries underliv med få timers mellemrum

Hun oplever, at lægerne på sygehuset ikke reagerer, selvom hendes mor ikke spiser eller drikker. Flere overlæger tilser Lykka Gosch flere gange, men handler ikke som de skal. Den 25. august afgår Lykka Gosch ved døden. Den manglende behandling er med overvejende sandsynlighed årsagen til hendes død, vurderer Patienterstatningen et halvt år efter.

Tilset af læger uddannet uden for Danmark og læger under uddannelse

Lykka Gosch bliver opereret den 8. august 2015. Hun lider af svær åreforkalkning og er tidligere blevet opereret for blodpropper, men inden hun bliver indlagt, har hun det godt og klarer sig selv, fortæller Sandra Gosch.

De første dage efter operationen går godt, men den 12. august skriver en overlæge, at patienten ikke har det så godt.

Herefter følger seks journalnotater fra fire forskellige overlæger, som tilser Lykka Gosch flere gange. De noterer, at patienten spiser og drikker sparsomt, har diarré samt smerter, men de synes også, de kan spore en fremgang hos patienten, som de til sidst udskriver.

»Da de udskrev min mor, var hun så svag, at hun ikke selv kunne stå på benene. Hun havde ikke spist i 14 dage og havde tabt 15 kilo. Enhver kunne se, at hun var meget, meget syg. Men vi fik besked om, at nu kunne hun godt tage hjem,« fortæller Sandra Gosch.

Hun har senere læst sin mors journal igennem, og hun undrer sig over, at hendes mor stort set kun tilses af udenlandske læger og læger under uddannelse, mens hun er indlagt.

Sandra Gosch savner sin mor meget, og hun har svært ved at forstå, hvorfor hendes død ikke har haft nogle konsekvenser for den afdeling, og de læger, der behandlede hende.
Sandra Gosch savner sin mor meget, og hun har svært ved at forstå, hvorfor hendes død ikke har haft nogle konsekvenser for den afdeling, og de læger, der behandlede hende.
Vis mere

Sygeplejefaglig Direktør på Sygehus Sønderjylland Eva Nielsen vurderer ikke, at lægernes uddannelsesmæssige baggrund har været et problem.

“I den konkrete sag er der ikke noget belæg for at antage at lægernes etnicitet har nogen betydning for udfaldet. Der er også læger med dansk-klingende navne involveret,” siger Eva Nielsen.

Hun oplyser, at Sygehus Sønderjylland ikke har undersøgt, hvorfor de overlæger, der tilså Sandra Gosch mor, begik en række fejl og ikke gav hende den behandling, som erfarne specialister ville have givet.

Allerede dagen efter, hun bliver udskrevet, er Lykka Gosch tilbage på Sygehus Sønderjylland. Hendes vagtlæge har genindlagt hende på grund af store smerter i maven.

Dør på vej på operationsbordet

En overlæge vurderer, at der er problemer med blodtilførsel i tarmen og bestiller CT-scanning. Men det er for sent.

Den 25. august klokken tager Lykka Goschs smerter til, og lægerne beslutter, at hun skal opereres akut. Da hun kommer op på operationsbordet, er hun døende, ukontaktbar og blåmarmoreret over det hele.

Operationen afbrydes, og Lykka Gosch køres tilbage på stuen, hvor Sandra Gosch sidder hos hende. Klokken 00.14 den 26. august 2015 dør Lykka Gosch.

Lykka Gosch dør på Aabenraa Sygehus efter en lang indlæggelse, hvor lægerne ifølge Patienterstatningen, forsømte at give hende den rigtige behandling.
Lykka Gosch dør på Aabenraa Sygehus efter en lang indlæggelse, hvor lægerne ifølge Patienterstatningen, forsømte at give hende den rigtige behandling.
Vis mere

»Hun blev ikke obduceret, men jeg fik at vide, at hun formentlig er død, fordi der ikke har været blodtilførsel til hendes tarme, og derfor døde hendes indre organer,« fortæller Sandra Gosch.

Behandlingen var med overvejende sandsynlighed skyld i dødsfaldet

Sandra Gosch lægger sag an hos Patienterstatningen, og den 8. februar sidste år, får hun afgørelsen.

'Vi vurderer, at Lykka Gosch ikke blev behandlet i overensstemmelse med, hvordan en erfaren specialist ville have gjort (...), og at hendes dødsfald med overvejende sandsynlighed er forårsaget af den ikke optimale behandling,' står der i afgørelsen.

Patienterstatningen skriver, at Lykka Gosch efter den store operation var fuldstændig afhængig af en korrekt og understøttende behandling under hendes indlæggelse, herunder ernæring og optimal væskebalance.

De skriver, at afdelingen ikke foretog en minutiøs kostregistrering, der var nødvendig for at sikre, at Lykka Gosch fik næring nok. Afdelingen forsømte også at få Lykka Gosch tilset af eksperter fra en afdeling med speciale i tarmsygdomme. De undersøgte ikke blodforsyningen til tarmene med en såkaldt ultralydsdoppler, og Lykka Gosch blev heller ikke tilset af karkiruger, der kunne vurdere, om man kunne øge blodtilførslen til tarmen.

Patienterstatningen lægger også vægt på, at Lykka Gosch blev udskrevet for tidligt.

Læs også: Trine skulle bare igennem en rutineoperation: Det var tæt på at koste hende livet - og krævede 11 reoperationer og 3,5 år

De konkluderer, at den væskemangel, som Lykka Gosch med overvejende sandsynlighed led af eller fik, efter hun blev udskrevet, fordi hun ikke blev behandlet optimalt, resulterede i en nedsat volumen i blodbanen og dermed en yderligere nedsættelse af blodgennemstrømningen til tarmen.

'Vi vurderer, at det med overvejende sandsynlighed var årsag til hendes død,' skriver Patienterstatningen.

»Hvorfor har det ingen konsekvenser?«

Sandra Gosch er glad for, at hun har fået medhold i, at det formentlig var indlæggelsen på Aabenraa Sygehus, der var skyld i sin mors død, men hun forstår ikke, hvorfor dødsfaldet ikke har haft nogle konsekvenser på sygehuset.

»Det er ikke retfærdigt, at de kan slippe afsted med at slå min mor ihjel, og så sker der ingenting bagefter,« siger Sandra Gosch.

Hun har derfor valgt at stå frem med sin historie, fordi hun håber, det kan få konsekvenser for Aabenraa Sygehus, så andre ikke skal opleve det samme, som hun har gjort.