Hoppede du på Nykredits konklusion i går - så læs videre her

Skal du fylde din bil med 3.840 eller 423 dåsesodavand eller bare et par hundrede, før grænsehandel kan betale sig?

Turen over grænsen for at handle sodavand og øl kan ofte ikke betale sig. Sådan lød det i går fra Nykredit. Ifølge Nykredits tal skal du fylde din bil med hele 3.840 dåsesodavand, før turen over grænsen har tjent sig selv hjem gennem besparelser, hvis du kører fra Århus.

Ifølge Nykredits analyse kan du kun spare omkring 5 kr. ved at købe en ramme dåse-sodavand eller -øl i en grænsebutik. Et pristjek lavet af bt.dk viser dog, at du sparer min. 35-50 kr. på en ramme, hvis du køber Coca Cola og Carlsberg-dåser. Og det er vel at mærke hvis man sammenligner den tyske normalpris med de vildeste danske knaldtilbud. Normalt vil besparelsen for sodavand ligge på cirka 100-140 koner pr. ramme.

Ifølge Nykredit kan man således købe en ramme dåsesodavand (24 stk) for 45 kroner i Danmark. Den pris har mange undret sig over. Bt.dk spørger derfor forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen fra Nykredit, som har lavet analysen. Han vil ikke oplyse, hvilket mærke der er tale om, og hvor dåserne er købt, men siger:

- Det er to ikke-mærkevarer sodavand, som vi har sammenlignet. Det er ikke de samme mærker, men begge er ikke-mærkevarer. Det kunne man i sidste uge få til 45 kr. i en landsdækkende kæde i Danmark, siger Johan Juul-Jensen.

Hvis du derimod gerne vil købe kendte mærker som Coca Cola, Fanta eller Faxe Kondi, så viser bt.dks pristjek, at der er langt større besparelser at hente. Så skal du 'kun' købe 423 dåser, før turen fra Aarhus har tjent sig hjem - og altså ikke 3.840 dåser. Og det er hvis du sammenligner med de vildeste danske knaldtilbud. Tages der udgangspunkt i normalprisen kan du nøjes med langt, langt færre, før turen er tjent ind.

Ifølge Nykredits beregninger koster turen tur-retur over grænsen fra Aarhus typisk 800 kr., hvis man medregner benzin, slitage, værditab og faste udgifter som forsikring, finansielle omkostninger og afgifter.

Bt.dks pristjek, som er lavet i dag, viser, at du let kan få en ramme dåse-Cola til ca. 50 kr. i flere af grænsebutikkerne. Samme produkt koster normalt 199 kr. i de danske butikker, men kan fås til 95 kr., hvis du er heldig at ramme et spot-tilbud. Det giver altså en besparelse på min. 47,7 pct.

Ifølge Nykredits tal er der også kun 5,05 kr. at spare på en ramme med 24 dåseøl. Men hvad tallene ikke siger noget om, er, at der er tale om et helt bestemt mærke - Heineken. Bt.dks gennemgang af tilbudsaviserne viser, at hvis du køber de populære mærker som Carlsberg og Tuborg, så er der minimum en prisforskel på 35,8 kr. på en ramme.

Nykredit mener selv, at prissammenligningen er lavet på et sammenligneligt grundlag.

Bt.dk: Skylder I ikke forbrugerne at oplyse hvilke mærker, I har brugt i Jeres regneeksempel og dermed fundet frem til konklusionen, at der stort set ikke er noget at spare på grænsehandel?

- Det kan vi ikke. Jeg kan ikke fremhæve butikker og mærker frem for andre, siger forbrugerøkonom i Nykredit, Johan Juul-Jensen.

Bt.dk: Er det ikke en relevant forbrugeroplysning, om der er tale om kendte mærker eller to forskellige discount-sodavand?

- Jeg kan ikke se merværdien i at nævne, om der er tale om mærkevarer eller ikke mærkevarer sodavand.

Bt.dk: Men havde I regnet med de mest kendte mærker som f.eks. Coca Cola og Carlsberg, var konklusionen vel blevet en anden?

- Jeg anerkender, at der kan være pæne besparelser på mærkevaresodavand og -øl, men det ændrer ikke ved min analyse. Konklusionen er stadig, at du skal tænke dig godt om, hvad du køber, for der kan være stor forskel på, hvad du kan spare. Desuden er omkostninger ved at køre til Tyskland og handle ind ofte højere, end de fleste danskere går og tror, siger Johan Juul-Jensen.


Så meget sparer du på dåsesodavand og -øl

1 ramme sodavand (24 stk.)


Nykredits tal: ( to forskellige discount-mærker)
Danmark: 45 kr.
Tyskland: 39,98 kr.
Nykredits besparelse: 5,02 kr.

BTs tal:
1 ramme Coca Cola/ Cola Zero (24 stk.)

Fleggaard
1 ramme: 59,95 kr.
3 rammer: 159,95 kr. = 53,32 kr. pr. ramme

Priss
3 rammer: 149 kr. = 49,67 kr. pr. ramme

Bilkas tilbud
1 ramme: 95 kr.

Besparelse: 45,33 kr. = 1,89 kr. pr. dåse 


1 ramme øl (24 stk.)

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Nykredits tal (mærkevare øl, ikke Tuborg eller Carlsberg)
Danmark: 95 kr.
Tyskland: 89,95 kr.
Nykredits besparelse: 5,05 kr.

BTs tal:
1 ramme Carlsberg/Tuborg (24 stk.)
Fleggaard
1 ramme: 69,95 kr.
3 ramme: 179,95 = 59,98 kr. pr. ramme

Priss
3 rammer: 177 kr. = 59 kr. pr. ramme

Netto/Føtex/Bilka-tilbud
20 stk.: 79 kr.
1 ramme omregnet til: 94,8 kr.

Besparelse: 35,8 kr. = 1,49 kr. pr. dåse


Om Nykredits analyse:

Nykredit har set i danske tilbudsaviser og tilbudsaviser for tyske grænsebutikker i uge 9 og sammenlignet priser på forskellige varer i Danmark med tilsvarende varer i Tyskland. Ved sodavand er en ikke-mærkevarer sammenlignet med ikke-mærkevarer (to forskellige mærker), mens der ved øl er sammenlignet en identisk mærkevare, Heineken.

Om Bt.dk pristjek
Bt.dk har d. 5. marts tjekket priserne på dåsesodavand og øl i grænsebutikkerne Fleggaard og Priss og derefter søgt de billigste tilbud i danske tilbudsaviser via. Tilbudonline.dk. Prisen fra de danske butikker er en tidsbegrænset spotpris, men priserne fra grænsebutikkerne er faste priser. Der er tale om helt identiske mærker.

Andre læser også