Lyt til artiklen

Milena Penkowa fortæller, at Helge Sander kendte alt til hendes sag om underslæb, da han gav hende Danmarks førende forskerpris.

Tidligere videnskabsminister Helge Sander (V) kendte alt til anklagerne om svindel, da han gav Milena Penkowa den såkaldte Eliteforsk-pris for at være en af Danmarks dygtigste forskere i 2009.

På trods af viden om, at hun var tiltalt for underslæb, dokumentfalsk og falske anklager mod studerende, bad Helge Sander alligevel kronprinsesse Mary overrække den fornemme pris og 1,1 mio. kr. i januar 2009.

LÆS OGSÅ: 

Det var samme sag, der efter dommen fik Helge Sanders efterfølger som videnskabsminister, Charlotte Sahl-Madsen, til at tage prisen fra Milena Penkowa i maj 2011.

- Jeg synes, det er grotesk. Argumentet holder simpelthen ikke. Ministeren og flere i styrelsen vidste det. Jeg havde fortalt Helge Sander om det, der var at fortælle i den sag, og at jeg var anklaget for det, inden jeg fik Eliteforskprisen, siger Milena Penkowa, der fortæller, at hun har informeret Helge Sander om, hvad hun siger.

Rektor kendte sagen

Så kunne Helge Sander jo have sagt nej til, at du fik prisen, fordi du stod anklaget for underslæb og falsk anklage mod en studerende

- Ja, principielt, men det er ikke ham, der bestemmer, hvem der skal have priserne. Det allervigtigste er, at der var folk i forskningsrådet, der udmærket kendte sagen - inklusiv ikke mindst universitetets rektor Ralf Hemmingsen, siger Milena Penkowa, der stadig personligt er ven med den forhenværende videnskabsminister Helge Sander.

I et samråd i Folketinget har Charlotte Sahl-Madsen sagt, at ministeriet først bliver bekendt med sagen mod Milena Penkowa i maj 2010.

Men den tidligere minister var altså ifølge Penkowa informeret halvandet år før, uden han gjorde noget.

LÆS MERE: 

Det er ikke lykkedes B.T. at få fat i Helge Sander for en kommentar til sagen.

LÆS STORT INTERVIEW MED MILENA PENKOWA I B.T. SØNDAG