Trods en stor underskriftindsamling, demonstration og adskillige klager, så måtte superstuderende Marius Youbi torsdag forlade landet. Det har rigtig mange undret sig over. Og nu er den undren over afgørelsen om Marius Youbis afsked med Danmark også nået det store udland.

'Danmark smider udenlandsk student ud for at deltidsarbejde for meget'. Sådan lyder overskriften på en artikel i den store engelske avis The Guardian.

I artiklen, der blev udgivet fredag eftermiddag, beskriver avisen forløbet omkring Marius, der ikke fik forlænget sin opholdtilladelse, da Styrelsen for International Rekruttering og Integration var blevet opmærksomme på, at Marius Youbi i perioder havde arbejdet mere end de 15 timer om ugen, som det er tilladt at arbejde ved siden af studiet.

Mere præcist skulle det dreje sig om 1,5 timer mere om ugen i perioder - eller 90 minutter, som den store britiske avis bemærker - som Marius Youbi havde brugt på det rengøringsjob, han havde ved siden af studiet, hvor han, som overskriften i denne artikel fortæller, klarede sig mere end godt.

Marius Youbi, der oprindeligt stammer fra det afrikanske land Cameroun, høstede nemlig 12-taller på stribe, og var blevet beskrevet som en fremragende studerende. Men det var som The Guardian også har opdaget ikke nok til at holde ham i landet.

'Danmark har skærpet sin holdning til udlændinge'
Den britiske avis noterer sig også den underskriftindsamling, som med over 18.000 underskrifter forsøgte at beholde Marius Youbi i landet. Og her bliver det bemærket, at Marius Youbi selv måtte betale en stor del af prisen for at studere i Danmark, hvilket han netop betalte med pengene fra deltidsarbejdet, som i sidste ende betød, at han måtte forlade Danmark.

The Guardian beskriver også i artiklen, hvor Danmark, med Dansk Folkepartis fremgang ved flere valg, har 'skærpet sin holdning til udlændinge de seneste år'. Og det kan i artiklen nærmest kobles i lige linie til udvisningen af Marius Youbi.

Længere nede i artiklen beskriver avisen også de seneste måneders debat vedrørende konfiskering af flygtninges værdier, når de kommer til Danmark. Og den grænsekontrol, som både Danmark og Sverige har indført for at kontrollere antallet af flygtninge og asylansøgere. Begge historier, der også har nået det store udland.

'Jesus, danskerne er lidt hårde'
The Guardians historie om Marius Youbi er efterfølgende blevet diskuteret på diverse sociale medier og fora. Her synes der at være to vedholdende holdninger. Den ene, at Danmark efterhånden er blevet rimelig hårde overfor udlændinge, mens den anden er, at man selvfølgelig skal følge loven og at andre lande også har lignende love.

En bruger på Reddit skriver: 'Jesus, danskerne er lidt hårde. Arbejde halvanden time over tidsgrænsen? Der må være nogle sanktioner, før man bliver udvist.'

En anden skriver: 'Det er meget hårdt. I det mindste har han (Marius Youbi, red.) en god arbejdsmoral og lever ikke af statens støtte.'

Men det er som nævnt ikke kun støtte til Marius Youbi. Flere påpeger også, at man naturligvis skal følge loven.

En bruger skriver: 'Og hvad så? Alle andre skal også følge reglerne.' Mens andre brugere forklarer, at eksempelvis USA og Australien har lignende love.

'Jeg er ked af det'
I forbindelse med afrejsen til Cameroun talte Marius Youbi med DR. Og han var naturligvis meget skuffet.

»Jeg er ked af det og skuffet, arbejdet er jo spildt. Det er jo fire og et halvt år, der ryger ud her. Jeg når ikke engang at sige farvel til min nabo, for hun sover jo nu, sagde Marius Youbi.

»Jeg har bygget noget op i Danmark. Jeg har fået mange venner her, og jeg har familie her, som jeg forlader. Det er hårdt at sige farvel til så meget,« uddybede han.

Marius Youbi var ingeniøstuderende, inden han blev smidt ud af Danmark. Og fra Ingeniøforeningen lod der stor kritik af beslutningen om at smide ham ud af landet.

»Vi vil gerne have stærke udlændinge til at studere og tage arbejde, og det sker jo ikke så ikke her. Denne sag er på mange områder rigtig træls, hvor rigtig mange åbenbart stikker hovederne i jorden, har ingeniørernes formand, Frida Frost, sagt til Ritzau. I samme ombæring kaldte hun sagen for 'fuldkommen grotesk'.