Det kan være svært at gebærde sig på det brugerstyrede internet-leksikon Wikipedia. Her er nogle enkle råd, som du kan følge, hvis du skal undgå at få anmærkninger eller i yderste konsekvens få blokeret adgang til at redigere eller oprette artikler

Bt.dks læsere har reageret på, at Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørbys medarbejdere har skrevet positivt ladede udtryk i artiklen om hende på Wikipedia. En af Wikipedias danske administratorer Knud Winckelmann har flere gange påpeget over for hendes medarbejdere, at de ikke har fulgt Wikipedias retningslinjer.

- Man skal ikke skrive om sig selv eller sin chef, for vi har en regel om, at artiklerne skal være i et neutralt sprog, og det er meget svært at skrive neutralt om sig selv eller sig chef, siger han til br.dk.

I 31 tilfælde har Ellen Trane Nørbys medarbejdere rettet i artiklen om deres chef. Og administratorerne ser indimellem, at sider om politikere eller markante debattører enten er selvrosende eller hadefulde - begge dele imod Wikipedias retningslinjer.- Der er typisk flere, der redigerer artikler om politikere op til et valg, men personlige holdninger og den slags skal man holde for sig selv, da det er et faktuelt leksikon, siger Knud Winckelmann.

Alle brugere kan blive blokerede eller få at vide af administratorerne, at de skal ændre sproget, hvis retningslinjerne ikke bliver overholdt.

Her er de typiske fælder, du kan falde i som Wikipedia-bruger:

  • Skriv i et neutralt sprog
  • Undgå at skrive om dig selv eller din chef
  • Sæt kildehenvisninger på din artikel fra anerkendt litteratur, andre artikler eller hjemmesider
  • Undgå at skrive hadefuldt om andre
  • Skriv om noget relevant - dit lokale pizzeria er ikke interessant for den brede offentlighed