Hver tredje dansker deler private oplysninger med venner og bekendte på Facebook. Men det digitale hyggeunivers kan hurtigt blive et mareridt, hvis uvedkommende får adgang til din profil.

Det oplevede journalist og forfatter Isabella Miehe-Renard, da en forsmået ekskæreste spredte løgnagtige oplysninger via hendes Facebook-profil. Det lykkedes ham formentlig, fordi han havde adgang til en computer, som Isabella Miehe-Renard havde tjekket sin profil fra - og som derfor ledte ham lige ind på hendes profil.

Men dygtige hackere kan finde mange veje til fremmede Facebook-profiler. Det gælder derfor om at bruge Facebook med omtanke

Her er fire gode råd:

Slå coockies fra, hvis computeren har flere brugere

Coockies er små bidder af information, som gemmes i browseren - det kan eksempelvis være adgangskoder.

Undgå åbne netværk, når du vil tjekke din Facebookprofil

Med programmet Firesheep, som kan hentes på nettet og bruges i internetbrowseren Firefox, kan hackere fiske loginoplysninger fra bærbare computere eller iPhones, der går på samme netværk som én selv. Og der vil gå måneder, før Facebook får lukket det sikkerhedshul.

Brug ikke applikationer og annoncer

Det kan være svært at gennemskue, hvem der står bag elektroniske spil eller annoncer med tilbud - og hvem der dermed får adgang til dine og dine venners oplysninger.