Ansvaret for, at børn får den nødvendige viden om god skik og brug på internettet, ligger først og fremmest hos forældrene. Men også folkeskolen har et ansvar, når skolen som det naturligste bruger it i undervisningen, påpeger Ingeniørforeningen i Danmark.

Er man som forælder i tvivl om, hvordan man skal forholde sig, er det heldigvis ikke så vanskeligt at skaffe viden om emnet.

På internettet findes det flere steder beskrevet, hvordan ’færdselsreglerne’ er for god og sikker adfærd og sikker chat på nettet.

Blandt andet hos Medierådet for Børn og Unge, hvis hjemmeside er medieraadet.dk. Eller på hjemmesiden sikkerchat.dk, som er understøttet af Det Kriminalpræventive Råd og organisationen Red Barnet.

En jungle

Jørn Guldberg, sikkerhedsekspert og talsmand for ingeniørforeningen om it-sikkerhed, har et par helt elementære råd, som det vil være gavnligt at holde sig for øje for både børn og forældre. Og ikke mindst for børnene, da de ikke altid er klar over, at det kan være en uvejsom jungle derude i cyberspace,

»Helt grundlæggende: Sørg for at have et godt password til der, hvor du skal logge ind. Og så er det vigtigt at huske på, at dem, du sidder og chatter med på den anden side af internettet, kan du ikke se fysisk. Derfor kan du heller ikke altid være sikker på, at de er dig venligt stemt. Det er de heldigvis for det meste. Men desværre ikke altid,« siger han.