Flere offentlige institutioner har meldt ud, at de fremover vil servere halal-slagtet kød i stedet for eksempel svinekød. Senest har det vakt debat, da Ekstra Bladet mandag på forsiden skrev, at Hvidovre Hospital kun serverer halal-slagtet oksekød-

Tilbuddet sker af hensyn til muslimer, lyder forklaringen.

At kødet bliver halal-slagtet betyder, at der i forbindelse med slagtningen udtales velsignelsen 'Bismillah, Allahu Akbar (I Guds navn, Allah er den største, red.).

I Danmark er det tilladt at slagte efter religiøse ritualer - både jødisk ritualer, hvor dyrene ikke bliver bedøvet samt islamiske, hvor dyret kan slagtes både med og uden bedøvelse oplyser veterinærinspektør Birte Broberg fra Fødevarestyrelsen. I øjeblikket bliver der ikke slagtet efter religiøse ritualer uden bedøvelse i Danmark.Når det gælder kvæg, så består forskellen i bedøvelsesinstrumentet. Ved en almindelig slagtning bruges en penetrerende boltpistol, som skydes ind i dyrets hjerne, hvorefter dyret får skåret halsen over, så det afblødes. Når dyret derimod skal halal-slagtes - sker det ved en såkaldt reversibel bedøvelse, fordi dyret skal kunne vågne igen, ifølge islamiske forskrifter.

- Derfor bruges der i stedet en ikke-penetrerende boltpistol, hvor dyret får et kraftigt slag i panden, så det slås bevidstløs, hvorefter dyret får skåret halsen over, så det dør ved afblødning, forklarer Birte Broberg.

Også hos kyllingkød-giganten Rose Poultry, som sidder på cirka halvdelen af det danske marked, producerer man halal-slagtet kød. Det sker for at service firmaets islamiske markeder, fortæller  eksportchef, Gert Jørgensen.

- Det betyder ingen ekstra omkostning, fordi der alligevel skal stå en person ved slagtningen, som skal sikre, at dyrene ikke lider overlast, siger han og fortsætter:

- Den person er muslim, og han har en dobbelt-funktion, så han i samarbejde med Islamiske Kulturcenter i København garanterer, at kødet er halal-slagtet, så kødet også kan spises af muslimer, siger Gert Jørgensen.

Ifølge Rose Poultry gøres fjerkræet først bevidstløse med strøm, hvorefter kyllingerne får skåret begge halspulsåre over. 'De dør således hurtigt og smertefrit,' skriver producenten.

Gert Jørgensen fortæller, at Rose Poultry har produceret halal-slagtet kyllingkød i Danmark siden 1972.