Det kan koste dig kassen, hvis nogen kommer til skade på dit snedækkede fortov.
Det kan koste dig kassen, hvis nogen kommer til skade på dit snedækkede fortov. Foto: Kim Haugaard

... ellers risikerer du bøde

Det er tidlig morgen, og fortovene er dækket af hvide snefnug. Smukt ser det ud, og det virker måske ikke specielt tillokkende at skovle sne tidligt om morgenen. Men snerydningen er som udgangspunkt dit eget ansvar, og det kan udløse store bøder, hvis dit fortov ikke er ryddet.

I løbet af weekenden er der faldet meget sne over hele landet, og nogle steder ligger der helt op til 20 centimeter sne. Det giver glatte veje, trapper og fortove, der kan få fodgængerne til at skøjte af sted og i værste tilfælde komme til skade.

LÆS OGSÅ

Vinter hele ugen.... og på tirsdag går den amok!

Og du står som udgangspunkt med ansvaret, hvis nogen kommer til skade på din grund. Du kan også risikere en bøde for blot at være sløset med snerydningen. Skraldemanden og postbudet kan også nægte at udføre deres arbejde, hvis de risikerer liv og lemmer, når de begiver sig ind på din sne - og isdækkede grund.

LÆS OGSÅ

Snerydning

Reglerne siger, at du, som privat grundejer, skal sørge for at rydde fortovet så hurtigt som muligt, og også sikre mod glat føre ved at salte eller sprede grus, så snart det begynder at blive glat.

I praksis er reglerne dog, at dit fortov skal være fri for sne mellem klokken 7 om morgenen og 22 om aftenen. Om søndagen kan du sove lidt længere, for da skal fortovet være ryddet senest klokken 8.

10 gode råd

1. Følg med i vejrudsigten.

2. Sørg for at have en god sneskovl og kost parat.

3. Tjek at du har grus, salt, sneskovl og kost parat og ved hånden.

4. Grus eller salt aftenen inden nattens snefald eller islag.

5. Hvis du bruger salt, så brug det med omtanke. Ved saltlage bruger du betydeligt mindre salt, end hvis det bliver strøet ud med hånden.

6. En saltlage bestående af 1 del salt og 4 dele lunkent vand. Vejsalt er tungt opløseligt, så du skal røre hyppigt i blandingen, da saltet ellers falder til bunds. Hvis du vil slippe for at røre så ofte, kan du anvende køkkensalt. Det er hurtig opløseligt og kan bruges med det samme.

7. Fordel altid grus eller salt jævnt - det skåner overfladen og mindsker risikoen for glat føre.

8. Hvis sneen er skovlet op i en vold ude ved kørebanen, så husk at lave en gennemgang i snevolden på mindst én meters bredde, så postbudet, renovationen og alle andre, der skal ind på din grund, kan færdes sikkert.

9. Er du pensionist, kan du muligvis opnå hjælp til at rydde sne og salte eller gruse. Din kommunes socialforvaltning kan give oplysninger om eventuelle ordninger.

10. Tjek din kommunes hjemmeside for regulativer vedrørende vintervedligeholdelse.

Kilde: skovlsne.dk

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.