Foto: Scanpix/Iris
Navnet på din nabo bliver meget nemmere at huske, hvis du blot lytter til et par enkle råd.

Har du også svært ved at huske navne? Fortvivl ikke. Du kan nemlig lære dig selv at sætte vigtige oplysninger i system oppe i dit hoved – og det er faktisk ret nemt, skriver Videnskab.dk.

 Først og fremmest skal du gøre dig selv opmærksom på, hvad du vil huske.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinder husker samtaler bedre end mænd

Det fortæller lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet, Søren Breiting, der har studeret, hvordan man kan huske langt bedre ved hjælp af enkle hukommelsestips.

- Når vi møder nye mennesker ved et selskab, går vi som regel rundt og siger ’goddag’. Og tit er det svært at huske de navne, vi får – medmindre man beslutter sig for at huske dem. Vil du huske navnet på en ældre dame, skal du høre ordentligt efter, at hun siger ’Agnes’, siger Søren Breiting til Videnskab.dk.

Hvis du vil huske den ældre dames navn, skal du lægge mærke til noget bestemt ved hende – for eksempel at hun har et modermærke på kinden. Det gælder om at skabe et indre billede af dét, du gerne vil huske.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor kan vi ikke huske det, vi lærte i skolen?

Du er nu parat til at gemme billedet og de vigtige informationer i din hjerne. Det sker ved at sammenkæde det med noget lignende, du allerede kender.

- Når du vil huske, at den ældre dame hedder Agnes, skal du forsøge at tænke på en anden, du kender, der også hedder Agnes. Min mormor hed Agnes – derfor ville jeg generere et billede af hende i mit hoved. Man kan sige, at du finder en ’knage’ i din hukommelse, som du kan hænge din nye information på, fortæller Søren Breiting.

Det kan være, at du skaber et spøjst forestillingsbillede i hovedet af, at den ene gamle dame barberer den anden gamle dames modermærke.

- Sammenkædningen behøver ikke at være meningsfuld på alle leder og kanter. Og jo mere fræk eller sjov den er, desto stærkere bliver den faktisk, fortæller Søren Breiting.

Læs også på Videnskab.dk: Dårlige oplevelser huskes bedre end gode

Når det er gjort, skal du bare øve dig i at finde informationerne frem. Det er også meget let. Du laver en lille tegning af dit forestillingsbillede – måske bare en krusedulle på et stykke papir.

- Vent så et par dage, og forsøg igen at huske informationerne. Lykkes det ikke, så tag igen din tegning frem. Sådan bliver du ved, og på et tidspunkt ligger din viden så dybt i hukommelsen, at du uden problemer kan finde frem til den, siger Søren Breiting

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor kan det være svært at huske ord?

Skal du kun bruge informationerne til eksamen, er den lille krusedulle også glimrende. Ved eksamensbordet kan et enkelt blik på noten lynhurtigt sætte dig på sporet af det, du har læst.

- Nogle hævder endda, at man automatisk får en bedre hukommelse ved at bruge den her teknik. Den kræver lidt øvelse og mentalt arbejde, men det er helt sikkert, at den fungerer, siger Søren Breiting.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvorfor starter året den 1. januar?

Derfor er strudse så hurtige

Besvimelse kan være tegn på hjertesygdom
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.