Lego-familiens økonomiske optur har smittet af på dens hesteindkøb, så den stenrige familie nu ejer heste for astronomiske 161 millioner kr.

Heste og godser. Så kort kan den altoverskyggende interesse hos Danmarks suverænt rigeste, familien Kirk Kristiansen fra legetøjskoncernen Lego, beskrives.

Både familieoverhovedet Kjeld Kirk Kristiansen samt to af hans børn, sønnen Thomas Kirk Kristiansen og den yngste datter Agnete Kirk Thinggaard har så stor en passion for de firbenede pelsdyr, at de har investeret enorme millionbeløb i stutterier.

Og interessen for hestene er tilsyneladende tiltagende. For samtidig med, at Lego-familiens pengetank bliver mere og mere fyldt - og familien i år blev vurderet af Berlingske Business Magasin til at have en formue på hele 122,7 milliarder kroner, så er investeringerne i hestene også blevet større.

Det viser en gennemgang, som bt.dk har udført af regnskaberne for de fire stutterier, som familien ejer. Samlet ejer familien nemlig heste for ikke mindre end 162,8 millioner kroner. Og det er noget mere end i 2013, hvor familiens heste udgjorde en værdi på 100 millioner kr.

Ifølge Jens Christian Hansen, der er erhvervskommentator hos Berlingske, behøver den stenrige familie dog ikke at frygte, at de bruger for mange penge på hestene.

»De har jo ubegrænsede midler til at få deres drømme opfyldt. Uanset hvor mange penge de bruger, så løber kassen ikke tom foreløbig i hvert fald,« siger han og tilføjer:

»165 millioner kroner er rigtig mange penge for dig og mig, men set i Lego-familiens perspektiv er det ikke meget. Og det er absolut til at håndtere - uanset hvis hestene i morgen pludselig ikke skulle være noget værd.«

Mastodonten i familiens hesteavl er Kjeld Kirk Kristiansen, der for 22 år siden grundlagde dressurhestestutteriet Blue Hors i Randbøl i Jylland, som siden har vokset sig til et af landets største . Stutteri Blue Hors, der i sine røde murstensbygninger, har plads til over 200 heste, har heste for i alt 61,7 millioner kroner.

Dertil kommer, at Kjeld Kirk Kristiansen også har et stutteri, der avler springheste, nemlig Stutteri Ask, der holder til på Schelenborg Gods på Nordfyn. Godset har tidligere været i den adelige familie Iuel-Brockdorffs eje. Stutteri Ask har i dag heste for 33,4  millioner kroner.

Kjeld Kirk Kristiansen stiftede første gang bekendtskab med ridesport i 1960' erne, men interessen fik først for alvor fat i 1990' erne, da hans børn, Sofie, Thomas og Agnete, begyndte at ride.

Og Lego-overhovedet kan glæde sig over, at interessen fortsat hænger fast hos de to af børnene. Mens Thomas Kirk Kristiansen primært nøjes med sammen med sin kone at avle fuldblodsarabere på deres stutteri Kirk Arabians på Nordfyn, så er Agnete Kirk Thinggard på få år blevet et af de helt store topnavne i dansk dressursport.

32-årige Agnete Kirk Kristiansen var som teenager en dygtig konkurrencerytter, men skippede sporten, fik sig en psykologuddannelse, blev gift og fik tre børn. For nogle år siden genoptog hun dog interessen.  Sammen med sin mand, berider Claus Thinggaard, købte parret godset Julianelyst i Østbirk ved Horsens iog oprettede stutteri og hestetræningsstald.

Godset er blevet massivt renoveret, hvilket har kostet så meget, at Agnete Thingaard i 2014 har måtte overføre 200 millioner kroner fra sit private selskab for at får driften af godset til at løbe rundt, viser regnskaberne.

Og der er også blevet grebet dybt i lommerne for at købe til en værdi af 54,2 millioner kroner. Agnete Kirk Thinggaard har blandt andet investeret i topdressurhesten Jojo Az, som var på det finske landshold. Heste af den kaliber handles ofte til to-cifrede millionbeløb.  Men hesten har allerede vist sig de mange penge værd. Sammen med den yngste Lego-arving har den allerede høstet succes på ridebanerne både nationalt og internationalt.

Familien Kirk Kristiansen er kendt for at være yderst pressesky, når det kommer til at udtale sig om deres rigdom. Men når det kommer til heste-hobbyen, stiller de velvilligt op i hestebladene. I forbindelse med den nyligt afholdte konkurrence, JBK Horse Shows i Odense afslører Agnete Kirk Thinggaard fremtidsplanerne:

»Målet for alle danske dressurtyttere lige nu er at få lavet en OL-kvalifikation, så det er selvfølgelig et mål«, siger hun i en video lagt ud på JBKs hjemmeside.

Thomas Kirk Kristiansen hestestutteri er i sammenlign med hans fars og søsters af en noget mindre kaliber. Kirk Arabians har 'kun' heste til 12,5 millioner kroner, viser regnskaberne. Hesteavlen er måske heller ikke det, der fylder mest i Thomas Kirk Kristiansens hoved for tiden. Ifølge Berlingske Business er Kjeld Kirk Kristiansen eneste søn nemlig ved at blive kørt i stilling til at overtage kontrollen med Lego efter sin far.

Og det er godt, at familien Kirk Kristiansen har en forretning, der kører godt. For deres interesse for heste er en bekostelige affære. Investeringer i heste og opkøb - og udvidelser af stalde og ridehaller har ført til, at de fire stutterier i 2014 havde underskud på samlet 165 millioner kroner. Penge, som familien ikke ligefrem mener, kan tjene sig selv ind.

Men det betyder ifølge Jens Christian Hansen, Berlingskes erhvervskommentator, ikke så meget.

»De har hver især har en formue på i hvert fald mellem 10 og 15 milliarder kroner. Det giver et afkast hvert år på aktier på omkring flere hundrede millioner kroner til hver. Så umiddelbart er den del, der hedder heste, sejlbåde og biler er ikke noget, der trækker tæppet væk under dem, for de har langt den største del af deres formuer placeret i Lego-aktier og ejendomme,« siger han.