Lyt til artiklen

For store grupper herhjemme er den økonomiske gevinst ved at tage et arbejde så lille, at det ikke en gang kan betale en busbillet til og fra jobbet, viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Arbejde er en ren underskudsforretning for store grupper herhjemme. Det koster således penge at knokle løs i et lavtlønnet job som kassedame eller rengøringsassistent.

Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

De dokumenterer ifølge Berlingske, at en enlig med ét barn kun får 923 kroner ekstra udbetalt om måneden, hvis vedkommende flytter sig fra kontanthjælp til et fuldtidsjob, der giver 17.600 kroner om måneden før skat.

I det regnestykke er der ikke taget højde for, at det koster penge at gå arbejde. Eksempelvis til transport mellem hjem og arbejde, tøj, køb af mad i kantinen eller til arbejdsredskaber såsom mobiltelefon eller konturudstyr, som arbejdsgiveren ikke i alle tilfælde betaler.

Ofte vil man også kunne spare penge på at gå hjemme, eftersom der så bliver bedre tid til at jagte tilbud i de lokale supermarkeder, bage brød selv eller måske hjælpe venner og familie med opgaver, som kan kaste lidt indkomst og penge af sig .

De 923 kroner om måneden svarer til bare 42 kroner om dagen, hvis der er 22 arbejdsdage på en måned. For de penge er det for mange end ikke muligt at købe en busbillet til og fra arbejde hver dag. En busbillet til to zoner i hovedstadsområdet koster 24 kroner.

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Ifølge Beskæftigelsesministeriet er det omkring 85.000 danskere i job , som i dag har mindre end 1000 kroner ud af at arbejde.

Hos den liberale tænketank, Cepos kalder cheføkonom Mads Lundby Hansen det for helt »uholdbart«, at det ikke kan betale sig at arbejde. 

LÆS OGSÅ:

LÆS OGSÅ:

Han peger på ifølge Berlingske på, at når kun få er i arbejde med en relativt lav løn, skyldes det netop, at de sociale ydelser er så høje, at det ikke kan betale sig .

Skatteminister Thor Möger Pedersen ( SF) vil gerne gøre det mere attraktivt for almindelige mennesker at gå på arbejde. Det skal blandt andet sikres med den skattereform, som er på trapperne, sagde han i sidste uge.

Den store gruppe af lavtlønnede herhjemme, som kun har ganske lidt ud af at arbejde, omfatter ikke alene kassedamer, men også andre HK'ere, kvindelige arbejdere, metalarbejdere og rengøringsassistenter. Når mange arbejder alligevel, skyldes det ifølge undersøgelser, at arbejde skaber identitet, samvær med kolleger og håb om en højere løn senere.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR