Højt profilerede tv-værter fra DR og TV2 kan stikke en klækkelig sum i egen lomme, når de arbejder for stat, kommune og private firmaer under Folkemødet på Bornholm

Clement Kjersgaard, Henrik Qvortrup, Kim Bildsøe Lassen, Cecilie Beck og Mikael Kamber. Til daglig er de ansat hos DR og TV2, men privat har de lavet en række aftaler om at lede diverse debatter under Folkemødet, hvilket er en ganske indbringende forretning.

Da Mikael Kamber for et par uger siden var konferencier for et stormøde i lægeforeningen, fortalte han, at han havde fået et honorar i størrelsesordenen 20-30.000.

Jens Gaardbo

En anden mindre kendt medieperson fortæller, at hun typisk får 8-10.000 kr. afhængig af opgavens omfang, men hun har hørt om honorarer helt op til 75.000 kr.

Kilder i branchen fortæller BT, at standard-honorarer typisk er ’omkring 25.000 kroner’. Men honorarerne kan være væsentligt højere, alt efter hvem der er tale om. Clement Kjersgaard står for 11 arrangementer til Folkemødet, og han løber hurtigt for at nå det hele. Clement har pakket tasken og er på vej ud ad døren, allerede inden politikerne er færdige med at tale med de fremmødte til det arrangement, hvor han har været ordstyrer.

Spørger du om lov hos DR, inden du siger ja til at være ordstyrer for andres arrangementer?

- ja, naturligvis. Hvert enkelt arrangement skal godkendes.

Er der grænser for, hvor meget du må lave ved siden af?

Sjældent i tvivl

- Ja, det er der jo, fordi man ikke må lave noget som helst, som kan sætte spørgsmålstegn ved din habilitet. Det giver sig selv, for de ting, jeg bliver inviteret til at lave, har en almen interesse på en eller anden måde. Jeg oplever sjældent tvivlssituationer, og når jeg gør det, siger jeg nej.

Hvor meget får du for det?

- Det holder jeg for mig selv.

Hvorfor egentlig, du lever selv af at få sandheden frem hos andre?

- Fordi jeg kun synes, at det angår mig.

Men er der noget hemmeligt i det?

- Hemmeligt? Hvad jeg får for at løse de opgaver, jeg bliver sat til, er et spørgsmål mellem mig og min arbejdsgiver. Jeg får ikke en brøkdel af, hvad jeg er værd. Jeg synes, det ville være svineuretfærdigt, hvis jeg skulle stå her og sige . . . de burde betale endnu mere.

En anden populær studievært er Henrik Qvortrup fra TV2/News. Han når fire arrangementer i løbet af Folkemødet.

- Der er helt klare regler om, at der ikke må kunne opstå interessekonflikter. Det overholder jeg, siger Henrik Qvortrup.

Helt privat

Hvad får du i honorar?

- Det betragter jeg som privat, det har jeg ikke lyst til at sige noget om...

Heller ikke de firmaer og organisationer, der hyrer tv-værterne, vil afsløre, hvad de betaler, men her er der stor tilfredshed med, at de kan bruge de kendte skærmtroldes navne til at fremme deres produkt eller sag.

- Clement Kjersgaard forbereder sig grundigt, og er god til at holde næsen i sporet. Vi hyrer ham selvfølgelig også på grund af kendis-effekten. Han er et trækplaster, og han er helt klart pengene værd, siger Bent Madsen, direktør i BL, andelsboligselskabernes brancheforening.

- Firmaerne får nogle top-profesionelle ordstyrere, der er troværdige, og ved siden af det er der selvfølgelig også en kendis-effekt, siger den tidligere TV2-vært Søren Kaster, der har lejet Cecilie Beck og Jens Gaardbo ud som ordstyrere til blandt andet McDonalds og Psykiatrifonden.

BT præciserer

BT og bt.dk skrev søndag om en række TV-værters bijob på Folkemødet på Bornholm. I artiklen fortalte kilder, at standard-honorarer typisk er 'omkring 25.000 kroner,' og der blev nævnt et konkret eksempel, hvor en vært oplyste, at han tidligere havde fået et honorar 'i størrelsesordenen 20-30.000 kroner.' DR-værten Kim Bildsøe Lassen oplyser, at han ikke tilnærmelsesvis har modtaget det beløb for sit arrangement.