630.000, 750.000 eller 1.300.000 kroner. Det er dyrt at have børn. Meget dyrt.

Barnevogn, vinterstøvler og bleer. 4-5.000 kroner her, 700 kroner dér.

Det er rigtig dyrt at have børn.

Så dyrt, at det kommer bag på mange småbørnsforældre. En undersøgelse, som analysefirmaet Interresearch har lavet for Søndagsavisen blandt 598 forældre til børn mellem 0-6 år viser, at næsten hver tredje oplever, at det er dyrere at have børn, end de havde forventet.

Tallet kommer ikke bag på Marianne Thørs, privatøkonomisk rådgiver i virksomheden Formuepleje. Hun peger på, at netop barnets første år er specielt dyre.

- Mange førstegangsforældre køber alt fra nyt, og der er mange investeringer, som skal gøres til f.eks. tøj, møbler, transport og andet udstyr. Barnet vokser enormt hurtigt og det tøj, som netop var købt er snart for småt - bare det første år vokser barnet ud af 5 størrelser. Hertil kommer at der både skal transportmidler til gåture, cykel, bil samt købes møbler, sengetøj, legetøj og så videre, siger Marianne Thørs til Søndagsavisen.

Der findes en del undersøgelser af, hvor dyrt det er at have et barn, fra det bliver født, til det fylder 18 år. Rockwoolfonden sætter prisen for det første barn til 630.000 kroner, mens f.eks. Forbrugerrådets blad Tænk når frem til 750.000 kroner.

- Jeg har set undersøgelser, der viser beløb helt op til 1.300.000 kroner, siger Marianne Thørs. Hun peger på, at der er mange penge at spare ved at købe brugt.

- En undersøgelse fra Samvirke viser, at man kan spare mere end to tredjedele af prisen på tøj og udstyr i barnets første år, hvis man køber brugt.

Mette Reissmann, konsulent og bl.a. kendt fra tv-udsendelsen ’Luksusfælden’ peger på, at det er en god ide at have en ide om ’startomkostningerne, når man planlægger at få et barn.

- Det er absolut ikke småpenge, siger hun.

I en ny bog 'Styr din økonomi’ kommer Mette Reissmann med en række gode råd - store som små - til at holde udgifterne nede.

- Hvis du f.eks. køber meget slik og fastfood, giver det næsten sig selv, at dine børn vil være dyre i drift, siger Mette Reissmann.

Også ting som tv, dvd-afspiller, spil, Playstation, computer og andre elektroniske ’nødvendigheder’ er blevet en voksende udgift i børnefamiliene, siger Mette Reissmann.

- Fælles for disse goder er, at de er nemme at indføre i økonomien, men næsten umulige at fjerne igen. Har du først givet dine børn et tv på værelset, skal du regne med, at det skal ’fornyes’, lige til barnet flytter hjemmefra.

Hun understeger dog, at penge ikke alt.

- Hvis det kun var en rationel beslutning at får børn, så ville de fleste af os ikke få nogen.