Først fik prins Henrik en infektion i benet, efter et sår ikke ville hele. Kort efter blev han opereret i lysken og fik en ballonudvidelse i et bækkenkar, fordi hans pulsårer var forsnævrede.

Så meddelte Kongehuset, at det efter et længere udredningsforløb stod klart, at han led af demens. Senere blev den 83-årige prins indlagt med en godartet tumor i sin ene lunge. Og nu meddeler Kongehuset så, at Prinsens tilstand er 'alvorligt forværret'.

Det seneste år har ikke været nogen dans på roser for prins Henrik i helbredsmæssig forstand. Alene siden juli har han flere gange været indlagt og ramt af alvorlig sygdom.

Ifølge overlæge og forskningschef i Hjerteforeningen, Gunnar H. Gislason, kan flere af prins Henriks sygdomstilfælde være relaterede til hinanden.

»Vi ved, at hjerte-kar-sygdomme kan være risikofaktorer for udvikling af demens. Og demens er i høj grad relateret til de samme livsstilsfaktorer som hjerte-kar-sygdomme. Og når man bliver ældre, svækket og ramt af sygdom, så har man også risiko for infektioner,« siger overlæge Gunnar H. Gislason.

Livsstilsrelaterede sygdomme

Han understreger, at de sygdomme, som har ramt Prins Henrik, er meget almindelige for mennesker på hans alder.

»Det hænger typisk sammen med livsstilsfaktorer som kost, rygning og motion. I hans alder er det ikke unormalt at få hjerte-kar-sygdomme. Men der kan også være nogle arvelige forhold, der spiller en rolle,« siger Gunnar H. Gislason.

Inden for det seneste år har prins Henrik gentagne gange været indlagt på forskellige sygehuse, hvor han er blevet undersøgt og behandlet. Senest er Prins Henrik ved Rigshospitalet blevet undersøgt for en tumor i venstre lunge, der har vist sig at være godartet. I samme forbindelse blev han behandlet for en lungeinfektion. Og fredag meddelte Kongehuset så, at det står slemt til.

'Hans Kongelige Højhed Prins Henriks tilstand er desværre alvorligt forværret. Hans Kongelige Højhed Kronprinsen har på denne baggrund afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege. Kronprinsen er nu på vej til Danmark,' meddelte Kongehuset.

Dermed gik situationen pludselig fra ondt til værre. Ifølge overlæge på lungemedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital, Torben Riis Rasmussen, er en godartet tumor - som altså er den seneste opdatering om, hvad prins Henrik reelt fejler - ikke livstruende i sig selv.

»En godartet tumor er som en knude, der vokser inde i en kapsel. Den vokser meget langsomt og kan ikke sprede sig. Den er ikke dødelig, men den kan i værste fald medføre gener, som f.eks. at blokere luftvejene, så man ikke kan trække vejret normalt, og man får gentagne lungebetændelser,« siger han.

Torben Riis Rasmussen understreger dog, at lungebetændelser i nogle tilfælde kan være farlige - særligt for ældre mennesker, der i forvejen er svækkede.

Hvert år bliver 150.000 danskere ramt af lungebetændelse, og lidelsen er skyld i 40.000 indlæggelser. 1700 dør årligt som følge af sygdommen.

Flere sygdomsforløb

Den seneste indlæggelse kommer efter en række sygdomsforløb gennem det seneste år.

I juli 2017 blev prins Henrik indlagt på Aarhus Universitetshospital, hvor han blev opereret i lysken og bækken for en forsnævring i pulsårerne.

Kort tid forinden blev han behandlet for en infektion i benet på grund af et sår, der ikke ville hele.

Og i september 2017 kom det frem, at prins Henrik ikke kun havde været fysisk svækket, men også havde fået konstateret demens.

'Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen,” lød det bl.a. fra Kongehuset.

Røntgenundersøgelse

Overlæge Torben Riis Rasmussen forklarer, at man typisk opdager en tumor ved hjælp af en CT-scanning, der er en avanceret form for røntgenundersøgelse, der giver et meget detaljeret billede af kroppens indre organer.

Lægerne opererer sjældent for en godartet tumor. Hvis den vokser indad i luftvejene, vil man typisk bruge en laserbehandling til at fjerne den med, men ellers lader man den være.

»Ligesom man kan få fedtknuder i huden, så kan man altså også få godartede tumorer i lungerne. Men vi ved ikke, hvorfor de opstår,« siger overlægen.

Når Prins Henrik bliver udskrevet fra Rigshospitalet, er det meningen, at han skal tage ophold på Fredensborg Slot, hvor også Hendes Majestæt Dronningen vil tage residens, skriver kongehuset.

Artiklen blev oprindeligt udgivet den 4. februar. Den 9. februar er artiklen blevet opdateret efter den seneste nyhed om prins Henriks forværrede tilstand.