Lyt til artiklen

Kodimagnyl skal være receptpligtigt, fordi det kan være livsfarligt sammen med acetylsalicylsyre, mener eksperter.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Flere tusinde danskere skønnes at være afhængige af smertestillende håndkøbsmedicin.

En række eksperter er enige om, at kombinationen af acetylsalicylsyre og kodein kan være dødsensfarlig, og de mener, at mærker som kodimagnyl skal være receptpligtige.

- Vi ved, at der hvert år sker et antal dødsfald som følge af smertestillende håndkøbsmedicin, der indeholder kodein og acetylsalicylsyre, siger overlæge Kim Dalhoff, klinisk farmakologisk afdeling på Bispebjerg Hospital.

- Samtidig ved vi, at en del af de akutte forgiftninger, vi har med at gøre, skyldes kronisk misbrug af denne medicingruppe, forklarer han.

Hvis man for eksempel indtager for mange kodimagnyler, bliver leveren ødelagt, ligesom acetylsalicylsyren påvirker nogle blødningsfaktorer i kroppen, som forhindrer blodet i at størkne.

- Jeg frygter, at vi i fremtiden vil opleve nogle helbredsskader, som vi ikke har set før. Derfor mener jeg, det alvorligt burde overvejes at gøre denne type medicin receptpligtig, siger Kim Dalhoff.

Overlæge og misbrugsekspert Henrik Rindom, Hvidovre Hospitals psykiatriske afdeling, forklarer, at kodein er en svag form for morfin, som omdannes til en langt stærkere morfin i leveren.

- Den afhængige kommer derfor ud i en forgiftningstilstand på grund af acetylsalicylsyren, som slår en ihjel. Det er en yderst farlig kombination, når du bliver afhængig af det ene præparat, og det andet tager livet af dig, siger Rindom.

Lægemiddelstyrelsen afviser problemet. Overlæge Jens Heisterberg, som arbejder i styrelsens afdeling for godkendelse af lægemidler, slår fast, at der ikke er aktuelle planer om at gøre kodimagnyl receptpligtig.

- Det lille tilskud af kodein skaber ikke afhængighed og gør efter min vurdering hverken fra eller til, siger Jens Heisterberg.

/ritzau/


________________________________
'Synes godt om' B.T. på Facebook. Så deltager du automatisk i konkurrencen om et lomme-videokamera eller 3 måneders gratis abonnement på B.T.
Tryk 'synes godt om' i boksen herover og deltag i konkurrencen. Vinderne trækkes d. 30. november.