Is, vin og gode middage med venner kendetegner danskernes kostvaner i sommermånederne.

En ny undersøgelse blandt danskerne, som YouGov har foretaget for Arla, viser, at vi snacker ekstra meget i sommermånederne. Det går dog ikke ud over vægten, mener danskerne. Sommeren snyder os imidlertid til at tro, at vi spiser sundere, end vi gør, lyder det fra en ernæringsekspert.

Ifølge lektor i human ernæring fra Professionshøjskolen Metropol, Preben Vestergaard Hansen, hænger det sammen med, at vi er mere løsslupne i sommerperioden.



»Vi bliver mere afslappede i forhold til vores sundhed om sommeren. Så slipper vi hæmningerne og belønner os selv lidt, når det endelig er ferie,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Det er blandt andet is og alkohol, som danskerne belønner sig selv med i sommermånederne. 41 procent svarer i undersøgelsen, at de drikker mere alkohol fra juni til august end resten af året, og mere end hver fjerde svarer, at de spiser is 2-3 gange om ugen eller oftere. Særligt kvinderne er glade for is – hele 63 procent af kvinderne spiser is mindst en gang om ugen, mens det for mændenes vedkommende kun er 52 procent.

Friske sommersnacks og selskaber snyder os

 


Selvom vi spiser og drikker masser af søde sager i sommermånederne, mener størsteparten af danskerne ikke, at det kan ses på vægten. 80 procent svarer nemlig, at de ikke synes, det er svært at holde vægten i løbet af sommeren.

 

Preben Vestergaard Hansen peger på, at de mere friske og lette snacks som blandt andet is kan snyde lidt.

»Der er stor variation i, hvad vi spiser fra sæson til sæson. Alkohol, is og grillpølser er nogle af de mere kaloriefyldte ting, vi ofte spiser rigtig meget af om sommeren. Fordi en is eller en cocktail er mere let i det og ikke giver den samme mæthedsfølelse, kan det ofte snyde os til at tro, at vi spiser sundere, end vi gør,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Også lange middage over spisebordet, peger Preben Vestergaard Hansen på en af sommerens fælder, hvor vi indtager mere, end vi plejer.

»Vi lukker os mere om os selv i de mørke måneder, og så er vi mere socialt engagerede om sommeren. Her mødes vi oftere over en cocktail eller noget mad, og det at sidde længe over maden sammen med nogle gæster gør ofte, at vi spiser mere, end vi lige tænker over,« siger Preben Vestergaard Hansen.

Undersøgelsen er foretaget blandt 1037 danskere mellem 18 og 50 år.