Lyt til artiklen

Den nu 63-årige Aage Rasmussen kæmper med at finde ordene. Og med at huske hverdagen fra før han kom på plejehjem. Selv det at skulle skære et stykke brød er blevet en udfordring for den blot 63-årige tidligere gymnasielærer i matematik.

Seerne på TV 2 kunne torsdag aften ved selvsyn se, hvordan en ellers aktiv mand med stor viden om den verden, der omgiver ham, i dag er ramt af hjernesygdommen alzheimer. En sygdom, der får koncentration, hukommelse og sprogfærdigheder til langsomt at forsvinde, og som med tiden bliver så alvorlig, at den påvirker de områder i hjernen, som styrer ens bevægelse og vejrtrækning, så man til sidst dør.

Læs også:

Dokumentaristen Kaj Brase har fulgt ægteparret i en periode på fem år. Som det fremgik af dokumentaren, går det kun én vej for Aage Rasmussen: Han kan ikke længere klare sig selv, men må have hjælp til at spise, tage tøj på og huske ordene. Rita Knudsen, Aages hustru, er ked af, at hun ikke længere har sin Aage. Der er kun ’skallen tilbage af ham’, som hun formulerer det.

»Heldigvis forstår han ikke selv, at han ikke kan alt det, han plejede at kunne. Det er godt, for jeg synes, det er så nedværdigende en sygdom, at man som voksen bliver som et spædbarn eller værre end det. Det er ikke værdigt at en så intelligent mand mister sin evne til at formulere sig,« siger Rita Knudsen, der har været sammen med Aage i 12 år.

Se også: Hjerteskærende øjeblik: Familien opmuntrer bedstefar med hundehvalp - efter bedstemor er væk

Hun har været både ked af det, vred og frustreret over, at sygdommen kunne ramme en ’så ung mand’. Da Aage fik sin diagnose var han blot 58 år. Efterhånden har Rita Knudsen accepteret sin skæbne og tænker ikke længere over det liv, de kunne have haft.

»Jeg har valgt at glæde mig over den tid, vi har fået sammen. Jeg elsker ham stadig, men det er nogle andre følelser, jeg har over for ham, selvom jeg stadig føler, jeg er hans hustru,« siger hun og uddyber, hvad hun tænker om fremtiden:

Se også den gribende video: Her filmer han øjeblikket hans mor genkender ham for sidste gang

»Det bliver et kæmpe savn, når Aage ikke længere er her. Men faktisk tænker jeg ikke så meget på, når han ikke er her fysisk. Jeg tænker mere på, når han ikke længere kan huske mig. Derfra bliver det forfærdeligt,« siger hun.

Rita Knudsen vil ikke afvise, at hun måske kan finde kærligheden igen.

»Hele forløbet har på mange måder gjort mig til en stærkere og mere åben person. Jeg har haft en lang periode, hvor jeg ikke har haft det særlig godt. Men jeg er ved at blive glad for at leve igen. Jeg er kommet så langt nu, at hvis jeg møder kærligheden, så vil jeg ikke afvise den. Men jeg leder ikke efter den, og det er ikke givet, at jeg får lov til det en gang til,« siger hun.

Aage Rasmussen bor stadig på plejehjem, og Rita besøger ham så tit, hun kan. Hans tilstand fortsætter med at blive forværret. ’Det går stærkt nu’, som hans kone Rita Knudsen forklarer.