Månen blev rød, men det var ikke alle danskere, der fik det syn at se onsdag aften.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>I store dele af landet forhindrede et skydække folk i at se månen, som ikke stod særligt højt over horisonten mod sydøst.

- Vi har forgæves spejdet efter månen ud af vore vinduer hele aftenen, fortæller vagthavende Marie Timm på Danmarks Meteorologiske Institut til bt.dk klokken 23.30.

- Ud fra de satellitbilleder jeg har, ser det ud til, at chancerne for at se måneformørkelsen har været størst i en linje fra Aarhus over til Ringkøbing og nordpå i Jylland og så måske i Nordsjælland.

I det københavnske område var det kun de mest standhaftige, som fik et glimt af den røde måne. bt-dks fotograf måtte vente i mere end halvanden time på Søndre Strandvej i Dragør, før han fik en stribe pletskud af den delvist formørkede måne klokken 23.15.

Månen stod op omkring klokken 22, og da var formørkelsen godt i gang. Den toppede klokken 22.12. Da var månen lige stået op i sydøst og i gang med sin langsomme vandring over horisonten fra sydøst mod syd.

Den totale måneformørkelse kunne - hvis skyerne ellers ikke dækkede for udsynet - ses indtil klokken 23, hvorefter den stille og roligt aftog.

Ved en total måneformørkelse glider fuldmånen gennem Jordens skygge, og månen bades i et orangerødt eller kobberrødt skær.

Den næste totale måneformørkelse er den 10. december i år. /ritzau/

PHILIPPINES-ASTRONOMY-ECLIPSE-MOON


Fik du set den røde måne? Tog du billeder af den totale måneformørkelse onsdag den 15. juni 2011, så send dem til os på 1929@bt.dk.

Vi bringer de bedste billeder på bt.dk