Lyt til artiklen

Jeppe Kofod har kun en tredjedel af det gennemsnitlige strømforbrug i sit parcelhus på Bornholm.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Nye oplysninger tyder på, at Socialdemokraternes udenrigsordfører Jeppe Kofod sjældent er på Bornholm.

Og at han derfor muligvis uberettiget sikrer sig op til 100.203 kr. fra Folketinget i boligtilskud.

B.T. beskrev i begyndelsen af oktober, hvordan Kofod havde folkeregister-adresse på Bornholm, så han kunne hæve det store tilskud, men snarere reelt boede sammen med sin kæreste og barn i en lejlighed i København.

Københavns Kommune gik ind i sagen, men godtog den 18. oktober Kofods forklaring om, at han faktisk boede på Bornholm - og derfor lovligt havde adresse der.

LÆS OGSÅ: 

En nærmere gennemgang af sagen viser imidlertid, at meget tyder på, at Kofod sjældent er på Bornholm, og at Københavns Kommune har afvist sagen uden at undersøge den ordentligt.

Københavns Kommune har således indhentet oplysninger om Jeppe Kofods energiforbrug - og disse oplysninger viser, at han i sin bornholmske bolig kun har en tredjedel af det normale gennemsnitlige strømforbrug. Det lokale energiselskab Østkraft har faktisk aldrig hørt om nogen, der bruger så lidt strøm i et helårshus.

18. oktober accepterede Københavns Kommune Jeppe Kofods oplysninger om, at han opholder sig de fleste dage på Bornholm - og altså ikke bor på Vesterbro i den 132 kvadratmeter store andelslejlighed med sin kæreste og datter på otte måneder, hvor hans navn står på dørtelefonen. Kommunen undersøgte sagen, efter at B.T. henvendte sig for tre uger siden.

Med en adresse på Bornholm har Jeppe Kofod fået op til 100.203 kroner udbetalt skattefrit fra Folketinget for sin ekstra bolig uden for Sjælland.

LÆS OGSÅ: I København er Jeppe Kofod ifølge sin forklaring til Københavns Kommune kun ’når møder og arbejde skal passes i Folketinget’. Resten af tiden er han, ifølge sin redegørelse til kommunen, på Bornholm, hvor han åbenbart ikke ret tit har tændt for lys, fjernsyn og vaskemaskine.

Fra 20. august 2010 til 1. juni 2011 - altså på godt ni måneder - brugte han således ifølge tal, Københavns Kommune har indhentet, blot 999 kilowatt-timer i det 122 kvadratmeter store parcelhus, han boede i på Tempelvej i Svaneke. Også hans kæreste og hans otte måneder gamle datter var med til det lave forbrug.

- I perioder, hvor Folketinget ikke er samlet (f.eks. i ferier), kan vi alle sammen være på Bornholm på grund af kærestens orlov, skriver Jeppe Kofod til Københavns Kommune, hvor han fortæller, at kæresten Anna Nilsson er på barselsorlov fra Udenrigsministeriet.

Siden er Jeppe Kofod i sommer flyttet til et større hus i Allinge, ligeledes på Bornholm, hvor der endnu ikke er aflæst tal på elmåleren.

LÆS OGSÅ: 

Det gennemsnitlige strømforbrug i danske parcelhuse er ifølge Danmarks Statistik 3993,5 kilowatt-timer på et år.

Hvilket svarer ret nøjagtigt til, hvor meget el man bruger på fjernsyn, lys og vaskemaskiner på Bornholm, ifølge det lokale energiselskab, Østkraft:

- Et gennemsnitligt parcelhus hos os bruger 4.000 kilowatt-timer om året - og hvis de også har el-varme, taler vi om 12.000 kilowatt-timer.

Kan man forestille sig, at man kun har brugt 1.000 kilowatt-timer?

- Nej, det kan man overhovedet ikke forestille sig. Hvis det er nogen, der sparer rigtig meget, kan man måske komme ned på 2-3.000 kilowattimer, men jeg har aldrig hørt om nogen, der bare bruger 1.000 kilowatt-timer på et år, siger ingeniør og afdelingsleder Poul Sonne-Pedersen fra Bornholms energiselskab Østkraft.

Ifølge Klaus Pedersen, der har overtaget parcelhuset efter Jeppe Kofod, brugte han 568 kilowatttimer det første kvartal i huset.

- Og jeg bor alene og er der ikke ret meget, siger han til B.T.

Københavns Kommune har dog accepteret, at Jeppe Kofod har sin folkeregisteradresse på Bornholm - og ikke med sin kæreste og datter i andelslejligheden i København.

I skriver, at I ikke vil gøre mere i sagen. Betyder det, at I mener, at han har overholdt reglerne?

- Nej, det betyder præcis det, vi skriver, siger kontorchef Per Stevnsborg fra Københavns Kommune.

Hans elforbrug er 999 kilovatt-timer på et lille år – energiselskabet på Bornholm siger, at et gennemsnitligt parcelhus derovre bruger 4.000 kilowatt-timer per år. De har aldrig hørt om nogen, der bruger så lidt?

- Det må jo så stå for den mands egen regning. Det elforbrug vil jeg ikke kommentere, siger han.

Trods flere henvendelser er Jeppe Kofod ikke vendt tilbage.

Han har dog tidligere meddelt, at han flytter til København til januar, når hans kæreste skal tilbage på jobbet.