En i dag 15-årig dansk dreng er blevet invalideret efter at have fået en omdiskuteret vaccine, der kobles sammen med alvorlige uhelbredelige nervesygdomme. Det kan BT fortælle søndag.

Anders Friis fra Kolding blev som blot 9-årig vaccineret mod svineinfluenzaen H1N1 i 2009.

Det skete på Sundhedsstyrelsens anbefaling.

Beslutningen blev skæbnesvanger for Anders Friis og hans familie. I dag er han det første danske anerkendte eksempel på, at der er sammenhæng mellem svineinfluenza-vaccinen Pandemrix fra medicinalgiganten Glaxo-SmithKline, GSK, og hjernesygdommen narkolepsi.

Og for første gang står teenage-drengen samt hans mor og far nu frem og fortæller deres tragiske historie. Om hvordan et lille stik, der blot skulle forhindre en influenza, senere skulle gøre Anders Friis alvorligt syg med narkolepsi og uden udsigt til at kunne få et normalt liv igen.

SE TV-KLIPPET

 

I dag kan Anders vågne 20-25 gange i løbet af en nat. Han får voldsomme mareridt, og han oplever aldrig dyb søvn. I de vågne timer kan han falde i søvn når som helst og hvor som helst.

Som bare 15-årig ved han, at han aldrig får et normalt liv.

»Jeg har været nede i sorte huller, hvor jeg har tænkt på selvmord. Det kunne ske ved at hænge mig selv eller ved at bruge en kniv. Men jeg har ikke haft modet til det eller kræfterne. Min familie ville blive ked af det,« siger Anders Friis bl.a. i det åbenhjertige interview med BT i dag.

De danske myndigheder har i bl.a. Anders Friis’ tilfælde anerkendt sammenhængen mellem narkolepsi og Pandemrix, som Sundhedsstyrelsen selv anbefalede og i sin tid afviste ville give bivirkninger.

I dag mener 147 danskere, at de har udviklet netop alvorlige bivirkninger, efter at de på anbefaling fra Sundhedsstyrelsen lod sig vaccinere med Pandemrix. Det viser en aktindsigt i Sundhedsstyrelsen.

76 af de indberettede bivirkninger er neurologiske, det vil sige bivirkninger som f.eks. sklerose, epilepsi og narkolepsi.

Studier viser desuden, at børn har op til 13 gange større risiko for at udvikle narkolepsi, hvis de har fået vaccinen. Og et nyt studie fra Finland fra december 2014 viser, at tilsætningsstofferne i Pandemrix kan være grunden til, at 1.098 europæere, hvoraf to tredjedele er børn, har udviklet narkolepsi.

BT har siden november 2014 bragt en række artikler om den omstridte vaccine, som i alt blev givet til ca. 339.000 danskere i 2009 og 2010. Sundhedsstyrelsen slog 11. december 2014 – efter BT i flere omgange havde omtalt vaccinen – fast, at ‘Pandemrix var en sikker vaccine’. Pandemrix anvendes ikke længere.

LÆS ANDERS FRIIS’ HISTORIE I BT SØNDAG ELLER LÆS DEN I BT PLUS HER.