Socialdemokraterne vil ringe på hos rygere og opfordre dem til at spise sundt og kvitte smøgerne. Københavns Kommune er allerede i gang

Fremover skal danskere, der er for fede og ryger for mange smøger, opsøges på privatadressen og vejledes i, hvordan de skal leve sundt.

Det er Socialdemokraterne, der er klar til at bryde et tabu og opsøge danskere i belastede boligområder for at spørge, om de skal have hjælp til at ændre livsstil.

- Det skal selvfølgelig ikke være med en løftet pegefinger. Men vi kan se, at folk i belastede boligområder har en middellevealder som i Albanien, fordi de ryger, drikker og spiser alt for fedt. Hvor folk med gode uddannelser lytter til sundhedskampagner, så når vi ikke de dårligt uddannede. Derfor må vi opsøge folk ansigt til ansigt, siger politisk ordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Ikram Sarwar.

Han foreslår derfor an mand sender et team af sundhedspersoner ud i folks lejligheder – en diætist, en sundhedsplejerske og en tolk – som kan henvende sig til folk i sociale områder i Sydhavnen, på Bispebjerg og på Amager.

Ifølge en undersøgelse fra Region Hovedstadens Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed fra 2011 er der op mod 50 pct. flere, der ryger, og dobbelt så mange, som har usunde madvaner, i Bispebjerg som på Østerbro.

Københavns Kommune har netop uddannet syv sundhedsambassadører i bydelen Folehaven i Valby, der fremover skal opsøge folk.

- Det kan både være på biblioteker, i butikscentre, men også privat. De skal forklare folk, som vi normalt ikke får fat i, at de kan få hjælp til at spise sundere og droppe smøgerne. Det handler om at få en dialog med folk om livsstilsændringer, siger Liselotte Brarup Larsen, projektleder i Københavns Kommunes forebyggelsescenter.

Forslaget om at opsøge folk, der lever usundt, hjemme, vækker begejstring hos overlæge Ronald Dahl, formand for Dansk Lungemedicinsk Forening.

- Det er en fremragende idé. Vi ved, at syv ud af ti gerne vil stoppe med at ryge, men at vi har meget svært ved at få vores budskaber ud til dem, der er dårligt uddannede, siger han.