Flere virksomheder og institutioner skal ændre på deres rygepolitik onsdag, når nye stramninger i rygeloven træder i kraft.

Fra onsdag er det ikke længere lovligt at ryge på enkeltmandskontorer, ligesom det er slut med at smøge den i og udenfor opholdssteder, børneinstitutioner og uddannelsesinstitutioner, hvor der opholder sig børn og unge under 18 år. Det sker, når den nye stramning af rygeloven træder i kraft.

Dermed skal rygere fremover nyde tobak uden for arbejdspladsens område, og skoleelever og gymnasieelever bliver forment at ryge i skolegården, hvilket har givet anledning til kritik af rygelovens stramning.

Flere gymnasierektorer har således opfordret til mere fleksibilitet i rygeloven, så eleverne ikke skal stå på fortov og cykelstier. Ikke blot til hverdag, men også ved fester.

- Derfor har jeg ét ønske til politikerne: Giv os lov til at indrette en plads på 10 kvadratmeter i skolegården, hvor eleverne må ryge, når skolen holder fest, siger Troels Vang Andersen, rektor på Christianshavns Gymnasium, til Ritzau ifølge dr.dk.

Stramningerne tæller også urtecigaretter med eksempelvis mynte eller menthol, da disse bliver omfattet af reglerne om passiv rygning. Det samme gør de populære vandpiber, som flere caféer har stående som et hyggeligt indslag. Sidstnævnte forbud har fået flere restauratører til at frygte for deres »vandpibe-koncept«.

Hvis det står til Kræftens Bekæmpelse, bør der strammes på flere områder. I hvert fald har organisationen tidligere i år sendt et forslag til Sundhedsministeriet om også at forbyde rygning på perroner, mens man venter på toget.

Rygeloven blev vedtaget i Folketinget i 2007. Formålet er at skabe røgfri miljøer og dermed forebygge sundhedsskadelige konsekvenser ved passiv rygning og desuden forsøge at afvænne rygere fra deres usunde vane.