Klokken er 8:30, men teltet er allerede proppet med mennesker.

Det er tidligt om morgenen, og glassene har mange steder klirret mod hinanden til langt ud på natten.

Alligevel har tilhørerne trodset tømmermænd og lysten til at sove længe. De er kommet i god tid. De skal bare se ham.

USAs tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, er et tilløbsstykke for mange danskere. Uagtet, at han ikke bestrider et embede længere.

Denne morgen skal han udlægge sit syn på præsident Donald Trump i et arrangement på Folkemødet på Bornholm.

Som en del af tidligere præsident Barack Obamas administration, er han som demokrat - næppe overraskende - kritisk overfor den nye republikanske præsident.

Således er han i synk med tilhørerne til arrangementet, der klapper, når der kommer en slet skjult spydig kommentar - pakket ind i humor og charme - mod præsidenten.

»Du har inspireret min datter til at læse engelsk,« siger en tilhører efter debatten og fremviser en blond teenager, der tager et selfie med den tidligere ambassadør.

Adskillige minutter går, før Rufus Gifford får lov til at forlade teltet efter debatten. Både yngre og ældre, mænd og kvinder, blonde piger og piger med tørklæde om hovedet skal have et selfie med den tidligere ambassadør.

Men hvorfor er han egentlig overhovedet her? I Danmark, hvor han ikke længere er udstationeret af den amerikanske præsident?

»Jeg har flere motiver. Jeg vil gerne opfordre danske virksomheder til at investere i USA. Især på det grønne område. Men arrangementer som disse (Folkemødet og debatter, red.), giver mig mulighed for at tale med danskerne,« siger Rufus Gifford, da Berlingske fanger ham efter arrangementet:

»Danskerne skal kende til den forskel, der er på amerikanerne og præsidenten. Jeg vil ikke forsvare den politik, Donald Trump fører, men jeg vil bruge ganske meget tid på at forsvare amerikanerne og de amerikanske institutioner.«

Der findes gode amerikanere

Danmark er et lille land - hvorfor er det vigtigt at gøre danskerne opmærksomme på den forskel?

»For det første er Danmark det sted, hvor folk måske vil lytte til det, jeg siger. Men Danmark er også en vigtig allieret for USA.«

Men hvad håber du konkret at få ud af det?

»Jeg personligt behøver ikke at opnå noget, men jeg forsøger at engagere mig. Jeg vil gerne tilføre debatten værdi og give et andet perspektiv. Ja, jeg er bare en amerikansk, civil borger nu, men jeg er også en ekspert i USA og politik. Og i hvert fald ekspert på den dansk-amerikanske relation,« siger Rufus Gifford:

»Danskerne må ikke glemme, at der er mange gode amerikanere derude.«

Hvilke fordele kan du se for Danmark som følge af at være et lille land?

»I et stort land som USA er det sværere at føle, at du er forbundet til landet og til hinanden. Vi har så megen forskellighed og så mange forskellige politiske interesser. Et lille land som Danmark kan lettere samles og ledes mere effektivt,« siger han og tilføjer:

»I skal vide, at I har noget helt specielt i Danmark. Et arrangement som Folkemødet kan ikke foregå i andre dele af verden. I USA ville sikkerhedskravene være alt for vanvittige. I Danmark stoler borgerne på regeringen og på hinanden, og I er stolte af at passe på hinanden. Den omsorg og solidaritet er helt unik.«