På trods af at kvinderne fylder mest samlet set på universiteterne, er det stadig mændene, der scorer topposterne på ledelsesgangene.

For hvis man kigger på uddannelser inden for erhvervsøkonomi, finans og engineering, som de fleste ledere på topniveau har læst i deres studietid. styrer de danske kvinder uden om.

Det viser en ny undersøgelse lavet af Bosten Consulting Group Danmark, der har spurgt 2.500 studerende på fem universiteter og handelshøjskoler om deres studievalg. Kun 30 procent af studerende på uddannelser, der fører til toplederstillinger, er kvinder. Selvom 56 procent af alle studerende på tværs af studieretninger i Danmark er kvinder.

Steen Baagøe Nielsen, der er er lektor på Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, fortæller, at en af de vigtigste årsager til den skæve fordeling af mænd og kvinder på 'topleder-udannelserne' ligger i traditionerne.

»Eksempelvis har mænd og teknologi på en måde altid hængt sammen. Både uddannelser inden for teknologi og økonomi har appelleret særligt til de unge mænd, når de vælger uddannelser,« siger han.

Undersøgelsen viser også, at kvinder i højere grad vælger uddannelser inden for HR og kommunikation. Hvor 30 procent af kvinderne drømmer om en fremtid inden for denne branche, er det kun 21 procent af de mandlige studerende, der har karriereplaner i den retning.

Men de få kvinder på topposterne kan være et problem for nytænkningen i ledelseslaget, mener Mai-Britt Poulsen, der er administrerende direktør for The Boston Consulting Group Danmark.

»Der er for få kvinder på de studieretninger, hvor mange af nutidens ledere kommer fra, men også på de digitale og dataorienterede uddannelser. Det er en kæmpe barriere for køns-udligningen på ledelsesgangene, når vi kigger fem til femten år frem,« siger Mai-Britt Poulsen.

Lektor Steen Baagøe Nielsen mener, at en del af problemet er, at mange ledere, der bliver valgt, stammer fra de samme uddannelser som deres forgængere.

»Problemet ligger i måden, der bliver valgt ledere på, fordi de, der allerede er ledere, har et andet udgangspunkt. Så spørgsmålet er, om man får valgt de rigtige ledere. Man glemmer at kigge på de forskellige kvalifikationer, men går mere efter mavefornemmelser, og det, man kender, når man vælger en leder,« siger Steen Baagøe Nielsen.

Undersøgelsen viser blandt andet, at 36 procent af de mandlige studerende er villige til at arbejde over 55 timer om ugen for et lederjob, hvorimod det kun er 15 procent af kvinderne, der er villige til at arbejde over 55 timer om ugen.

Ronja går målrettet efter et toplederjob: 'I folkeskolen var jeg i praktik som borgmester, så det har nok altid ligget lidt i mig at gå efter de høje poster'

Selv om det ikke vrimler med kvinder på lederposterne, så er der kvinder, der knokler målrettet efter at få en plads ved bordet. 20-årige Ronja Hermind arbejder målrettet på at få et lederjob.

»Jeg tror bare altid, at jeg har været meget ambitiøs, og jo mere jeg har opnået, jo mere er mine ambitioner steget,« siger hun.

Ronja Hermin drømmer om en lederstilling for et internationalt firma.

»Jeg kunne godt forestille mig at arbejde 60 timer om ugen, men det betyder meget for mig, at jeg også kan starte en familie en dag og har mulighed for at rejse,« siger hun.

Til dagligt læser Roja på International Business på CBS i København, og selv om hun havde et tårnhøjt snit på 11,9 måtte hun søge ind via kvote 2. Netop den studieretning har flere gange været omtalt, fordi den år efter år tiltrækker elever, der har et snit, som sprænger 12 tals-skalaen. Den tiltrækker dog langt flere mænd end kvinder.

»De to gange, jeg har været i studiegrupper, har vi været to piger og fire drenge. Det er meget normalt på mit studie,« siger Ronja Hermind.

For selv om det ikke er et problem for hende, at omkring 66 procent på uddannelsen er mænd, kan hun sagtens mærke, at mændene fylder meget i timerne.

»Jeg kan godt savne at høre kvinder i timerne. Når jeg kigger rundt, er det oftest mændene, der sidder med hånden i vejret,« siger Ronja Hermin.

Selv har Ronja Hermind været målrettet, så længe hun kan huske. Tilbage i folkeskolen hjalp hun sommetider læreren, når hun var tidligt færdig, og da hun var i skolepraktik, kiggede hun heller ikke efter et job som pædagog eller dyrlæge.

»I folkeskolen var jeg i praktik som borgmester, så det har nok altid ligget lidt i mig at gå efter de høje poster,« siger Ronja Hermind.

 

Undersøgelsen:

The Boston Consulting Group Danmark har spurgt 2.500 danske studerende på fem universiteter og handleshøjskoler om baggrunden for deres studievalg og opfattelse af ligestilling.

Undersøgelsen viser at størstedelen af kvinderne vælger en uddannelse, der ikke peger direkte mod en toplederstilling.

Top tre inden for uddannelser, der ofte føre til toplederstillinger, er cand.merc, cand.oecon og engineering. Her er kun 30% af de studerende kvinder.

30 procent af de kvindelige studerende på uddannelserne er interesseret i et job inden for HR og kommunikation.

Kun 16 procent af kvinderne er interesseret i et job indenfor forretningsudvikling.