Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth mener ikke, politiet gør nok for at kommer romalejre til livs. Nu har han selv politianmeldt lejren ved Rundetårn i København. Politiet oplyser de har foretaget anholdelser på stedet, men at problemet er meget komplekst.

En gruppe romaer har gennem længere tid slået lejr ved pladsen ud for Rundetårn, som de blandt andet bruger som toilet. Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth har flere gange gået forbi og set, hvor uhumsk det er. Folketinget har henover de seneste måneder vedtaget en række love og regler, der netop har til sigte at få fjernet romalejrene fra gadebilledet. Derfor undrer det Marcus Knuth, at politiet ikke allerede har opløst lejren ved Trinitatis kirken.

»Jeg synes ikke, politiet gør nok. Jeg har fuld forståelse for, at de har begrænsede ressourcer, men noget så ulækkert som at benytte pladsen ved Rundetårn som toilet, skræmmer turister og borgere væk. Det er et sted, børn plejer at lege, og det burde politiet tage alvorligt. Det er noget, vi tager meget alvorligt, det er der derfor, vi har gennemført love og hævet straffen for tiggeri markant - netop for at give politiet de rette redskaber til at holde de her mennesker væk. Men det virker ikke som om, der bliver gjort noget ved det, selv om jeg har set patruljevogne køre forbi, som må have haft svært ved at overse lejren,« siger Marcus Knuth.

Efter Berlingske kunne fortælle, at situationen er så grel, at Trinitatis kirken har tilbudt Hepatitisvaccine til de medarbejdere, der hver morgen fjerner romaernes ekskrementer, har Marcus Knuth nu taget sagen i egen hånd og anmeldt romalejren til Københavns Politi.

»Det er helt uacceptabelt, at medarbejderne skal samle andre menneskers ekskrementer op, og det er chokerende at læse, at medarbejderne ligefrem bliver tilbudt en hepatitis-vaccination som konsekvens af dette,« siger Marcus Knuth.

Chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi fortæller, at politiet siden april har kortlagt de steder, der kan udvikle sig til egentlige lejre og har gennemført 24 aktioner mod lejrene, som har resulteret i over 80 sager.

»Om vi har fokus nok på problemet vil jeg lade være op til andre at bedømme, men at vi har fokus, og gør en stor indsats i forhold til dette og andre udfordringer med udlændinge, som begår kriminalitet er jeg helt sikker på. I forhold til det konkrete sted var vi på stedet i forrige uge, hvor vi anholdte seks personer, der alle blev sigtet efter de nye bestemmelser. Vi var også på stedet i går mandag, hvor der ikke var nogen, som sov på stedet, men vi traf dog fem personer i nærheden, som vi registrerede, og kan godt garantere, at vi så længe problemet varer ved, vil gennemføre aktioner mod både denne og andre ulovlige lejre,« siger Jørgen Bergen Skov.

Marcus Knuth oplever, at problemet har været stigende i de senere år, og derfor har Folketinget strammet reglerne, så det nu er muligt at ophæve lejre som den ved Rundetårn alene hvis de skaber utryghed i området. I politianmeldelsen gør Marcus Knuth politiet opmærksom på reglerne, der netop skal komme problemet med romalejre til livs.

»I Folketinget har vi vedtaget love, der gør det muligt for politiet at opløse sådanne lejre.  Desuden har vi skærpet straffen for tiggeri – bl.a. med det formål at give politiet mulighed for at sætte ind overfor roma-lejre og romaer, der tigger i gaderne.  Jeg håber, at I kan bruge disse love til at snarest gøre noget ved det omfattende problem vi har med roma-lejre, både ved Rundetårn og andre steder i byen,« skriver Marcus Knuth i anmeldelsen.

Men chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov mener, at problemet er mere komplekst end de politiske løsninger.

»Vi har i Københavns Politi stor forståelse for, at den nye lovgivning skaber forventninger om handling fra vores side, men problemet med de såkaldte "romalejre" er et komplekst problem. For det første skal der i lovens forstand være tale om en egentlig lejr. For det andet skal personernes ophold i lejren være egnet til at skabe utryghed. Derefter henstår problemet med at disse meget fattige mennesker ikke har noget sted at bo. De kan som europæiske borgere være her lovligt, og har sjældent penge til at betale den bøde de får for at overnatte ulovligt. Mange af dem ernærer sig ved at samle pantflasker, og gør derved jo ikke noget ulovligt, ud over måske at overnatte ulovligt,« siger Jørgen Bergen Skov.