Med navn og fødselsdag kan en robot finde enhver danskers CPR-nummer på mindre end ét minut. IT-ekspert opfordrer politikerne til at afklassificere CPR-numrene.

Der er intet hemmeligt over de sidste fire cifre i CPR-nummeret. Faktisk er det lettere at finde frem til de fire små tal, end det er at finde folks telefonnumre på krak.dk, hvor nogle telefonnumre er hemmelige.

Radio24syv har udviklet en robot, som uden at hacke nogen systemer kan finde frem til folks CPR-numre udelukkende ved hjælp af navn og fødselsdato. Og det kan den gøre på under ét minut.

Hver fødselsdato muliggør omkring 270 forskellige endenumre, og dem kan den såkaldte CPR-robot finde ved hjælp af en matematisk algoritme. Herefter matcher den navn og mulige CPR-numre på tinglysning.dk.

Og det viser, hvor ubrugeligt CPR-nummeret er som hemmelig kode, mener bestyrelsesmedlem Ole Tange fra IT-politisk forening, der arbejder med at styrke brugernes rettigheder og frihed inden for IT-politikken.

»CPR-nummeret er en bastard – det er både brugt som et unikt ID-nummer og en hemmelige kode, som vi bruger til at legitimere os med. Politikerne må erkende, at vi har et problem og afklassificere CPR-numrene,« siger Ole Tange til Radio24syv.

Han har tidligere vist, at man med de sidste fire cifre kan ringe til kommunen, få ny adresse, nyt sygesikringskort og ny NemID. Med de virkemidler kan man få adgang til andre personers netbank, optage lån eller skifte navn.

Torsdag lagde CSC ved en fejl 900.000 danskeres navne, adresser og personnumre på nettet, hvor de lå tilgængelige for en god håndfuld firmaer i omkring en time. Men det er ikke tilbagevendende smuttere, der gør nummeret ubrugeligt som legitimeringskode, det er selve konstruktionen i CPR-systemet, mener Ole Tange.

»Når Radio24syv kan finde de sidste fire cifre på under et minut, så er der selvfølgelig noget galt med systemet. Men der er også et helt grundlæggende problem: Vi har det hele vores liv og bliver nødt til at fortælle det i mange sammenhænge, og det er to dårlige egenskaber for en kode,« siger han til Radio24Syv.