I en have i Hvidovre skærmer en parasol for solen. I skyggen er to stole skubbet tæt sammen, og et ældre ægtepar nyder et glas afkølet cider. De holder hinanden i hånden, og med jævne mellemrum giver den ene den andens hånd et klem og lader modsatte hånd køre blidt op ad underarmen.

Rita og Jon Magnusson fejrede for få dage siden atombryllup - 75 år som mand og kone. Og selvom deres ægteskab har varet længere end de fleste danske ægteskaber, er de ikke trætte af hinanden. Tværtimod. De ynder at tilbringe al deres tid sammen.

»Vi har vænnet os til altid at holde i hånd – også når vi handler,« siger 91-årige Rita Magnusson og knuger sin ægtefælles hånd.

Gør rent og klipper hæk

Parret har samme tider hos tandlægen, så de kan følges, og hver dag laver de en liste med dagens gøremål, som klares i fællesskab. Den ene dag er det førstesalen, der skal gøres ren, og en anden dag skal hækken klippes.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Den grønne hæk, der hegner haven ind, er nyklippet. Græsset er slået, og alle blomster strutter af velbehag. For på trods af deres høje alder passer Rita og Jon Magnusson både hus og have helt alene – sammen.

»Vi skal se hinanden hele tiden. Når Jon er væk et kvarter, råber jeg: ’Jon, hvor er du, hvor er du?’ Vi skal vide, hvor den anden er,« siger Rita Magnusson.

Og når den ene vasker op, står den anden med viskestykket. Sådan fungerer det bedst, og det er ingrediensen til 75 års lykkeligt ægteskab, mener parret selv. Man skal være sammen så meget som overhovedet muligt, fortælle hinanden alt og sørge for altid at være noget for hinanden.

Spiller saxofon for konen

Hver dag spiller 96-årige Jon Magnusson saxofon for sin kone. Hele livet har han spillet musik, og det var musikken, der førte de to sammen for mange, mange år siden.

Jon Magnusson skulle arrangere et bal, og pludselig stod en ung dame i døren.

»Der blev helt stille i salen, og i døråbningen stod drømmepigen. En supervidunderlig pige. Blond med et dejligt stort smil. På min skulder stod Amor og fyrede alle sine pile af,« siger Jon Magnusson.

Senere mødtes de igen og igen – og parret blev gift, da Jon Magnusson var 21 og Rita Magnusson 16.

»I begyndelsen var vi som dag og nat. Da vi var unge, skulle jeg trække hvert ord ud af ham, og jeg var en livlig en. Men det har udlignet sig. Nu ligner vi hinanden og tænker ens. Vores kærlighed er fantastisk. Vi er så glade for hinanden,« siger Rita Magnusson.

Og ægtemanden er enig.

»Det er svært at forklare kærlighed. Vi er jo ikke vildt forelskede, som vi var, da vi var unge. Men jeg elsker min kone. Alt varmer i mig, når jeg kigger på hende,« siger Jon Magnusson.

Kærligheden intakt

I haven har Rita og Jon Magnusson fået besøg af deres nabo. Han har medbragt en stor gave og et hjerteligt knus med tilhørende tillykke. I weekenden skal parret holde fest, hvor familien fra udlandet og flere tipoldebørn skal være med til at fejre kærligheden.

For mens huden er blevet rynket og håret gråt, er kærligheden mellem Rita og Jon Magnusson stadig intakt.

»Vi kysser mere nu, end da vi mødtes. Dengang kunne jeg ikke fordrage det, så hver gang Jon kyssede mig, så gjorde jeg sådan her omme bag ryggen på ham,« siger Rita og tørrer et imaginært kys af læberne med håndryggen.

»Men det er jo ikke filmkys nu. Du ved, de der lange kys,« tilføjer Jon Magnusson.

Galant mand

Parret er rykket tættere sammen under parasollen, og Jon Magnusson har skænket sin kone endnu et glas cider. At manden er galant, er vigtigt, hvis et ægteskab skal vare ved, lyder det.

Men bliver I aldrig nogensinde trætte af hinanden?

Nej nej, lyder det samstemmende. For parret forklarer, at de accepterer hinanden fuldstændig, og at den store gensidige respekt styrker. Derfor eksisterer utroskab eller jalousi heller ikke i haven i Hvidovre.

»Vi stoler på hinanden, og jeg vil tro, at jalousi og utroskab sker, når man ikke kender hinanden godt. Vi er altid sammen og er vokset sammen,« siger Rita Magnusson.

Og som parret sidder hånd i hånd i haven, kan det ikke være andet end sandt. Forude ligger nu 80-års bryllupsdagen, som Rita og Jon Magnusson håber og tror på at kunne fejre.

Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere