Tidligere i denne måned blev sæbe-producenten Dove beskyldt for at have lavet en racistisk reklame. Det resulterede i, at reklamen, der af mange blev tolket som om, en sort kvinde blev til en hvid kvinde efter at have vasket sig med sæben, blev fjernet. Dove beklagede derefter den modtagelse, reklamen fik.

Den slags racismeanklager er forfatter, foredragsholder og tidligere model, Rikke Namunyak Marott, godt træt af.

Hun skriver i en en kommentar i Berlingske søndag,  at ordet ‘racisme’ bliver brugt alt for hyppigt og upræcist.

Rikke Marott er fotomodel og forfatter. Arkivfoto
Rikke Marott er fotomodel og forfatter. Arkivfoto Foto: BAX LINDHARDT
Vis mere

Ifølge hende er det tydeligt, at ‘Doves intention, om end lidt klodset, var at formidle, at alle kvinder uagtet race kunne bruge sæben.’

Derfor langer hun nu ud efter den ‘velmenende, hvide debattør,’ der ifølge hende udvander racismebegrebet, når det bliver brugt i flæng.

‘Jeg er ved at kaste op over den politiske korrekthed, der som en anden tsunami er skyllet ind over Danmark, from Sweden with love, og som har skyllet al fornuft ud af racismedebatten, udvandet racismebegrebet og er resulteret i den ene unødvendige racismeanklage efter den anden. Sæbe, lakridser, kaffebønner, intet er helligt, når krænkelsessymfonien går i gang,’ indleder hun sin kommentar i Berlingske.

Rikke Namunyak Marott er selv mulat og fortæller, at hun særligt i sit arbejde som model har oplevet forskelsbehandling på grund af hudfarve. Hun har derfor oplevet racisme på nærmeste hånd.

Og hun er ikke enig i, at eksempelvis ordet ‘neger’ og ‘Cirkelkaffe-pigen’ er udtryk for racisme. Det er i stedet henholdsvis et outdatet ord og et udtryk for afrikansk skønhed, lyder det.

Hun frabeder sig således i sit avisindlæg, at andre forventer, at hun grundet hendes hudfarve stemmer i, hver gang nogen beskyldes for at udøve racisme.