Rikke Louise Andersen skal betale en bøde på 5.000 kroner for at have delt et billede af en mand, som blottede sig for hendes datter. Det har retten i Nykøbing Falster besluttet tirsdag. Den 35-årige mor stiller sig uforstående overfor dommen.

»Jeg er sur, frustreret, gal og krænket i min retsbevidsthed,« siger Rikke Louise Andersen til BT.

Sagen startede i august sidste år, da en blotter antastede Rikke Louise Andersens 10-årige datter og datterens jævnaldrende veninde foran den lokale Dagli'Brugsen i den sydsjællandske by Nyråd. Det fik den 35-årige mor til at efterlyse manden med et billede på Facebook, hvilket førte til en civil anholdelse af manden

I efteråret fik hun så en bøde på 5.000 kroner for at have overtrådt persondataloven, men hun nægtede at betale bøden, og derfor endte sagen i retten.

Blotteren, der blev anholdt og dømt for blufærdighedskrænkelse, efter Rikke Louise Andersen delte et billede af ham i en gruppe på Facebook, blev idømt ti dagbøder á 250 kroner - og det er netop denne straffordeling, som den 35-årige mor stiller sig uforstående overfor.

»Den person, som har krænket børnene, har fået en lavere bøde end mig, og det peger jo i den helt forkerte retning. Jeg kunne sagtens bare betale bøden på 5.000 kroner, men det jo ikke det, det handler om. Det handler om at retfærdigheden sker fyldest - at den pågældende mand bliver straffet tilstrækkeligt for det, han har gjort« siger Rikke Louise Andersen.

35-årige Rikke Louise Andersen.
35-årige Rikke Louise Andersen. Foto: Privat
Vis mere

Derfor har hun nu, på opfordring fra sin forsvarsadvokat, valgt at anke sagen til landsretten.

»Retssamfundet fungerer ikke optimalt efter min overbevisning. Det er selvfølgelig frustrerende, at jeg skal hives igennem det her, men hvis ikke nogen gør det, så får vi jo aldrig nogensinde ændret i lovgivningen,« siger Rikke Louise Andersen.

Sagen har fået stor opmærksomhed i medierne, og Rikke Louise Andersen har også selv været meget åben omkring sagens forløb. Hun har blandt andet holdt interesserede danskere opdateret via hendes Facebook-profil, hvor hun overvejende har fået positiv respons og opbakning.

»Uden al den opbakning, havde jeg ikke haft den samme kampgejst. Folk der har været igennem lignende sager, hvor deres børn er blevet krænket, er glade for, at jeg taler deres stemme, så det er det hele værd,« siger Rikke Louise Andersen, som aldrig har fortrudt, at hun tilbage i august delte et billede af manden, der blottede sig for hendes datter.

Rikke Louise Andersen er blevet dømt for overtrædelse af persondatalovens § 8, som dikterer, at man som udgangspunkt ikke må offentliggøre billeder af personer, der er mistænkt for kriminelle forhold.