Især de unge danskere skal huske, at der er et liv uden for cyberspace, lød det fra Dronningen i årets nytårstale. En klassisk dronning Margrethe-tale, men hun viser et forbehold for samfundets udvikling, siger retoriker.

Der var de sædvanlige hilsner til de udsendte soldater, Grønland og Færøerne og mindretallet i Slesvig. Og så var der også noget nyt: Dronningen talte om Facebook i sin nytårstale.

- Jeg tror, at det i særlig grad er de unge, som er udsatte. De moderne kommunikationsmidler med internet og Facebook rummer fantastiske muligheder, men der er også farer forbundet med det, sagde dronning Margrethe med henvisning til, at unge »kan blive så optaget af det, at de så at sige lever i cyberspace.«

Og her vover Dronningen sig ud i »hoftehøjt vand og lægger arm med samfundsudviklingen«, lyder det fra Trine Nebel, rådgivende retoriker og taleskriver.

- Dronningen har taget ad notam, at tre millioner danskere er på Facebook - hvorfor der må være noget, der fænger ved dette medie. Kongehuset har sin egen hjemmeside, og det kan være ét af de steder, hvor Dronningen mener, at de digitale muligheder er et gode, men ellers er det mest farer, Dronningen ser, og det er her, talens interessante budskab for året ligger indlejret, siger Trine Nebel.

Hun hæfter sig ved, at Dronningen i forbindelse med sit regeringsjubilæum selv sagde, at hun end ikke ejer en mobiltelefon og synes, »det er fredsommeligt« uden internet.

- Jeg vil driste mig til at sige, at afsnittet om cyberspace blotter en del af samfundsudviklingen, som Dronningen er forbeholden overfor. Måske vil jeg endda gå så vidt, at afsnittet er et lille vindue ind til Dronningens manglende forståelse for det uafvendelige. Jeg siger bevidst uafvendelig, fordi hun selv bruger ordet i begyndelsen af nytårstalen, og fordi de fleste andre mener, at netop digitalisering er uafvendelig for samfundets udvikling, siger Trine Nebel.

Også historiker og kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen hæfter sig ved dronning Margrethes »Facebook-kommentar«.

- Det er ikke første gang, hun taler om faren ved den teknologiske udvikling, at man glemmer det menneskelige aspekt, når man har så rivende en teknologisk udvikling, som vi har, men hun giver det et nyt aspekt i år, siger han.

Både Trine Nebel og Lars Hovbakke Sørensen mener dog, at det alligevel var en klassisk nytårstale, dronning Margrethe leverede i år.

- Jeg synes ikke, der er noget kontroversielt, men lige som de fleste af hendes andre taler, så har den meget substans, der er meget indhold i den, og hun minder os om nogle ting, vi ikke tænker så meget på i øjeblikket, men som alligevel rammer ned i nogle aktuelle samfundsmæssige problemstillinger, siger Lars Hovbakke Sørensen, blandt andet med henvisning til Dronningens omtale af Danmarks 40 år som EU-medlemsland.

Trine Nebel hæfter sig desuden ved, at majestæten nærmede sig noget værdipolitisk, da hun sagde, at vi skal »passe på med ikke alene at overlade det til samfundet at klare ærterne. Vi må altid begynde med os selv, med vore nærmeste og med dem, vi møder på vor vej«.

- Det har været en af årets store debatter; hvor langt samfundet skal strække sig, siger Trine Nebel med henvisning til de offentlige diskussioner om »Fattig-Carina« og »Dovne-Robert«.

Som sædvanligt var det også denne gang muligt at spille på, hvad Dronningen mon ville sig i sin nytårstale. Ifølge spilxperten.com ville det give pengene hele 16,5 gange igen, hvis man spillede på, at hun ville nævne Facebook i sin tale, så der kan være nogle heldige danskere, der har fået lidt ekstra penge på kontoen til det nye år.

HVAD MENER DU? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR