Den lynhurtige udvikling på markedet for syntetiske stoffer bekymrer i EU.

EU har aldrig registreret flere nye stoffer end i 2012, hvor listen indtil videre er udvidet med 50 produkter. I hele 2011 nåede tallet kun op på 49, skriver b.dk.

Tallene stammer fra den nyeste årsberetning fra EUs narkoovervågningscenter, EONN. Rapporten bliver offentliggjort torsdag, og den hastige udvikling på markedet for syntetiske stoffer bekymrer i EU.

- Især er det kommet bag på mig, hvor hurtigt den nuværende udvikling med hensyn til syntetiske stoffer er gået, siger EUs kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, ifølge en pressemeddelelse.

Rapporten refererer også en EONN-undersøgelse fra 2011, der viste et rekordstort antal online-forhandlere af såkaldte »legal highs«. 693 forhandlere solgte euforiserende produkter til EU-lande. Det var 170 flere end året før.

Alle de nye stoffer er syntetiske, og mange efterligner virkningen af allerede kendte stoffer som for eksempel kokain. I mange tilfælde er der dog tale om nye kemiske sammensætninger, der dermed ikke er ulovlige.

Det stiller store krav til de enkelte medlemslande, der skal reagere hurtigt, når nye farlige stoffer dukker op, og EU-kommissionen arbejder allerede på en ny lovgivning, der skal sikre en bedre indsats mod de nye stoffer.

- Jeg tror, det står klart for alle, at en stærk og koordineret indsats vil være nødvendig for, at vi kan sætte effektivt ind på dette område, siger Cecilia Malmström.

Mange europæiske lande har allerede indført nye nationale love. Blandt andet har Danmark, Italien og Frankrig ifølge rapporten indført kontrol med hele grupper af stoffer. Dermed er det blevet vanskeligere for laboratorierne at fremstille stoffer, der ikke er omfattet af lovgivningen.

I Danmark betyder ændringen, at toldmyndighederne oftere kan beslaglægge nye stoffer med det samme, fortæller lederen af SKATs målrettede indsats mod nye stoffer, Axel Grønkjær.

- Sagsgangen er blevet lettere for os, og det sikrer, at færre meget skadelige stoffer kommer ud til almindelige forbrugere, siger han til b.dk.

Axel Grønkjær bekræfter samtidig, at det europæiske problem også rammer Danmark.

- Vi har aldrig haft så mange sager om nye syntetiske stoffer, som vi har nu. Det skyldes dog til dels, at vi er blevet mere bevidste om dem og har en mere målrettet indsats, siger han.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.